Ρὰν, τοῦ Ἀκίρα Κουροσάβα

Ραν του Ακίρα Κουροσάβα
Υπόθεση
: Μετά από 70 χρόνια απόλυτης ηγεμονίας ο πολέμαρχος Χιντετόρα Ιτσιμόντζι αποφασίζει να παραιτηθεί από τα αξιώματα του και να χωρίσει το βασίλειο του σε τρία μέρη για τους τρεις γιους του, με μόνη του επιθυμία να ζήσει σαν τιμώμενο πρόσωπο σε κάθε ένα από τα κάστρα τους. O μεγαλύτερος γιος θα ηγείται ενώ οι άλλοι δυο θα έχουν ίσα μερίδια από την πατρική περιουσία, οφείλοντας όμως να υπακούν και να στηρίζουν τον μεγαλύτερο αδελφό τους. Ενώ οι δυο μεγαλύτεροι γιοι κολακεύουν τον πατέρα τους με σκοπό να τον απογυμνώσουν από πλούτη και αξιώματα, ο μικρότερος προσπαθεί να τον προειδοποιήσει για την ανοησία του. Οι γιοι του δεν πρόκειται να παραμείνουν ενωμένοι. Ο πατέρας εξοργισμένος με την αυθάδεια του, τον αποκληρώνει και τον διώχνει. Ο μικρότερος γιος, όμως, βγαίνει αληθινός. Τα δυο αδέλφια ξεκινούν πόλεμο μεταξύ τους και εκείνος βρίσκεται μπλεγμένος στη δίνη μιας μάχης για εξουσία, δύναμη και πλούτο μεταξύ των δυο γιων του.
Η μισαλλοδοξία η ματαιότητα και η ματαιοδοξία της εξουσίας είναι η κεντρική θεματική του έργου. Μια οικογένεια αλληλοεξοντώνεται για χάρη ενός θρόνου.
Ραν σημαίνει «Χάος», αυτό ακριβώς που προκαλείται από τη – στα όρια της ύβρεως – δίψα της εξουσίας και της εκδίκησης.
Πρόκειται για μια ανάγνωση του σαιξπηρικού «Βασιλιά Ληρ» από τον Κουροσαβα
Το Ραν είναι μια οπτική πανδαισία, στην οποία ακόμα κι αν δεν πιάσεις το νόημα, πάλι θα την αποχωριστείς εκστασιασμένος. Μινιμαλισμός τοπίου πλάι σε μεγαλεπήβολα σκηνικά και μακριές σκηνές διαλόγου πλάι σε σφοδρές μάχες. Γιατί στο βάθος του πεδίου βλέπει χάος και το χάος είναι ο ασφαλέστερος δρόμος για το καθαρτήριο…
Πουθενά δεν είναι πιο εμφανής αυτή η αλλαγή από τον τρόπο που ο Κουροσαβα -ίσως ο πιο σημαντικός σκηνοθέτης δράσης του 20ου αιώνα- σκηνοθετεί και στήνει τις μάχες, τους αγώνες και τους σκοτωμούς στο Ran. Φτιάχνει μια ταινία δράσης στην οποία οι περισσότερες από τις συνηθισμένες «χαρές της μάχης» στην οθόνη έχουν σκόπιμα αφαιρεθεί. Οι μάχες συχνά φαίνονται από τεράστια απόσταση σε αντίθεση με τις παλαιότερες ταινίες του οι οποίες εξελίσσονταν στην καρδιά της δράσης και της βίας.
Στο Ran τα πάντα φαίνονται σχεδόν από μια και μοναδική γωνία, ακόμα και σε μονοπλάνα, με ένα μοντάζ τόσο διακριτικό που ίσα που το παρατηρείς.
Αυτή την περίοδο ο σκηνοθέτης συχνά εμπνεόταν και προετοίμαζε την εικόνα της κάθε του ταινίας με βάση πίνακες ζωγραφικής (αρκετούς από τους οποίους εκτέθηκαν και στο φεστιβάλ των Καννών το 2002). Μια εικόνα γεμάτη απο συμβολισμούς τόσο στο χρώμα αλλά και στο κάδρο του, που μπορεί κανείς να αναγνώσει πολλαπλά επίπεδα αφήγησης στο έργο του.
Ο Κουροσαβα αποφεύγει τη σαιξπηρική μορφή της τραγικής κάθαρσης, και επίσης τους ένθερμους συναισθηματισμούς των μεγάλων έργων του κατά τις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60. Νιώθοντας πλέον πως πρέπει να χωρέσει όλη την φιλοσοφία και την κοσμοθεωρία του στις ταινίες, η τέχνη του είναι πιο προσεγμένη και ηθελημένη.
Η Ιαπωνία ποτέ δεν συνήλθε από το στοιχειά που ονομάζονταν ατομική βόμβα και Χιροχίτο. Αυτά επέφεραν μια μηδενιστική συνείδηση στον λαό και μνήμες από απόλυτο χάος. Ο Κουροσαβα δεν προτείνει διέξοδο, αλλά αρέσκεται να θυμίζει τα γεγονότα. Αυτό το ανασκάλεμα μνημών είναι ότι καλύτερο για έναν σκεπτόμενο και πνευματικό άνθρωπο. Ο άνθρωπος δεν έχει ανάγκη από μασημένες λύσεις, αλλά από καίρια ερωτήματα, ερωτήματα που θα τον οδηγησουν πιθανά  στην ελεύθερη βούληση να πλησιασει την αγάπη που γεννήθηκε μέσα απο το πόνο.
Αυτή τη δύναμη έχει στην αφήγηση του ο αυτοκράτορας Κουροσαβα κι αυτή τη δύναμη θέλουμε να δούμε και να ζούμε ξανά και ξανά…
 (And the Music is Dead Can Dance’s “The Host of the Seraphim”.)
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Ακίρα Κουροσάβα
Σενάριο: Ακίρα Κουροσάβα 

εμπνευσμένο απο το  θεατρικό έργο “Βασιλιάς Λήρ “
του Ουίλιαμμ Σαίξπηρ
Παραγωγή: Μασάτο Χάρα Σέρτζε Σίλμπερμαν
Μουσική:
Τόρου Τακεμίτσου

Φωτογραφία:Αζακάζου Νακάι 
Τακάο Σάιτο 

Σότζι Ουέντα 

Ηθοποιοί:
Tatsuya Nakadai                   Lord Hidetora Ichimonji 

Akira Terao                            Taro Takatora Ichimonji
Jinpachi Nezu                         Jiro Masatora Ichimonji 

Daisuke Ryu                           Saburo Naotora Ichimonji 

Mieko Harada                        Lady Kaede 

Yoshiko Miyazaki                 Lady Sue 

Hisashi Igawa                        Shuri Kurogane 

Masayuki Yui                         Tango Hirayama 

Kazuo Kato                             Kageyu Ikoma 

 
 
Σχετικοί ιστιότοποι
http://www.imdb.com/title/tt0089881/
 
Trailer
http://www.youtube.com/watch?v=AbbfDntoRRk