Ταυτοτητα Κειμένου
Τίτλος: Τα βήματα της Λαμπρής
Συγγραφέας:
Κατηγορία: Παράδοση
Θέμα:
Πηγή/Έκδοση:
Χρ. Έκδοσης:
Ἐννόημα
    Ἐννόημα

Τα βήματα της Λαμπρής


Χορός στο Νέο Σούλι Σερρών κατὰ τον τοπικὸ εορτασμὸ
του Αγίου Γεωργίου, το 1965 (φωτ.: Γ. Αικατερινίδης)

«Οι λατρευτικοί χοροί του Πάσχα θα μπορούσαν να θεωρηθούν μια ιδιαίτερη κατηγορία παραδοσιακών χορών, που αποτελεί έναν τρόπο εθιμικής λατρείας, καθώς και ένα μέσο έκφρασης της λαϊκής θρησκευτικής πίστης για την επίτευξη των λατρευτικών σκοπών» τονίζει ο δρ Κοινωνιολογίας Κώστας Σαχινίδης. «Από τα χαρακτηριστικά ορισμένων τέτοιων χορών διαφαίνεται καθαρά ότι εμπεριέχουν αρκετά στοιχεία της αρχαίας ειδωλολατρικής τελετουργίας. Κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες και μετέπειτα εκφράστηκε μεγάλη αντίθεση από τους Πατέρες της Εκκλησίας, παρ’ όλα αυτά οι χοροί συνέχισαν διαχρονικά να χορεύονται στο περιθώριο της χριστιανικής λατρείας».

Μπροστά ο παπάς

Στα Καλύβια Λιμεναρίων Θάσου την τρίτη ημέρα του Πάσχα, μετά τη λιτάνευση των εικόνων, οι γεροντότεροι χορεύουν τον χορό «Για βρέξ’ Απρίλη μ’». Πολλοί από τους χορούς του Πάσχα χορεύονται στα προαύλια των εκκλησιών. Στις Νυφές Κέρκυρας αμέσως μετά τον εσπερινό του Πάσχα οι ιερείς χορεύουν μαζί με τους πλέον ηλικιωμένους τον χορευτικό ύμνο μέσα στον χώρο της εκκλησίας και μετά συνεχίζουν στο προαύλιο του Αγίου Βασιλείου. Στα Πριγκιπόννησα μετά τη δεύτερη Ανάσταση οι ανύπαντρες γυναίκες, αφού έκλειναν τις πόρτες, χόρευαν μέσα στην εκκλησία με αυλούς και τύμπανα.
Στην Κόνιτσα την Κυριακή του Πάσχα όλοι οι εκκλησιαζόμενοι κάνουν τρεις γύρους χορεύοντας το τραγούδι «Σήμερα Χριστός Ανέστη και αύριο Αληθώς Ανέστη». Ο «Χορός των γερόντων» χορεύεται σε κάποια σημεία της Κέρκυρας (Επίσκεψη, Κληματιά και Νυφές) από τους παπάδες, με ιερατική τάξη και τους γεροντότερους κατά ηλικία. Στα Μέγαρα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του M. Σαββάτου οι παπάδες μαζί με τους ψάλτες χόρευαν μέσα στην εκκλησία το «Ανάστα ο Θεός».
Στην Αιανή Κοζάνης οι Λαζαρίνες χορεύουν πριν από τη λειτουργία των Βαΐων γύρω από την εκκλησία. Στην Ανω Ορεινή Σερρών το Σάββατο του Λαζάρου τα πρωτεία έχουν οι αρραβωνιασμένες, ενώ στο Πολύφυτο Κοζάνης η κόρη του παπά έκρινε ποια από τις κοπέλες ήταν άξια να γίνει Λαζαρίνα.

Λαζαρίνες από τη Λευκοπηγή του Νομού Κοζάνης,
με τις παραδοσιακές ενδυμασίες που φοριούνται
και σήμερα, από το 1960 (φωτογραφίες από το προσωπικό
αρχείο των κυριών Ιωάννας και Βασιλικής Νένου)
H Ελληνική Επανάσταση
Πολλοί είναι και οι πασχαλινοί χοροί που συνδέονται με την Ελληνική Επανάσταση, καθώς ορισμένοι από αυτούς διαμορφώθηκαν σε φορείς εθνικής συνείδησης. «Οι ανοιξιάτικοι χοροί χορεύονταν πολλές φορές χωρίς όργανα. Ετσι η κοινότητα αναφερόταν με το τραγούδι σε πολλά θέματα που την αφορούσαν, από την καθημερινότητά της» σχολιάζει η κυρία Αντζακα. Στα Ρουσάλια, για παράδειγμα, που γίνονται τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα στα Μέγαρα Αττικής και συνοδεύονται από χορευτικά δρώμενα, μια ομάδα από τρία ή τέσσερα παιδιά πηγαίνουν στα σπίτια τραγουδώντας θέματα σχετικά με την Ελληνική Επανάσταση. Ο «Χορός των γερόντων» που χορεύεται στο προαύλιο της εκκλησίας στο πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου στην Αράχοβα, με το τραγούδι «Το πανηγυράκι», είναι συμβολικός για τη νικηφόρα μάχη που έδωσε εκεί ο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Οι κάτοικοι της Ιερισσού στη Χαλκιδική τιμούν την ημέρα της σφαγής των παλικαριών τους από τους Τούρκους κάθε Τρίτη του Πάσχα με τον καγκελευτό χορό, ένα χορευτικό δρώμενο όπου συμμετέχουν όλοι.
Φυσικά η καταγραφή αυτών των χορών δεν τελειώνει εδώ. «Οι περισσότεροι από αυτούς δεν χορεύονται πλέον. H διαδικασία της απομυθοποίησης και του εξορθολογισμού, που είναι αποτέλεσμα της δυναμικής της κοινωνικής και της οικονομικής εξέλιξης, οδήγησε στη μείωση της λειτουργίας τους» όπως σημειώνει ο κ. Σαχινίδης.
Ο καγκελευτός χορός της Ιερισσού
Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, ο καγκελευτός χορός συνδέεται με ένα συγκεκριμένο γεγονός που τοποθετείται στην αρχή της Επανάστασης, όταν ο Γιουσούφ Μπέης διέταξε την εξόντωση των επαναστατών της Χαλκιδικής. Οι Τούρκοι, αφού οδήγησαν τους κατοίκους της Ιερισσού σε ένα ύψωμα, τους ανάγκασαν να περάσουν κάτω από μια αψίδα σχηματισμένη από δύο σπαθιά τοποθετημένα χιαστί, σε ένδειξη υποταγής. Οι κάτοικοι, σχηματίζοντας αλυσίδα, περνούσαν ένας ένας κάτω από την αψίδα. Κατά μιαν εκδοχή, μετά το πέρασμα τους αποκεφάλιζαν, ενώ κατά μιαν άλλη αποκεφάλιζαν όποιον δεν έσκυβε το κεφάλι.

H Λαμπρή Καμάρα στα Μέγαρα
Στα Μέγαρα την τρίτη ημέρα του Πάσχα χορεύουν προς τιμήν του Αϊ-Γιάννη του Γαλιλαίου, που σήμερα αποκαλούν «Αϊ-Γιάννη χορευταρά», τη Λαμπρή Καμάρα, μια μοναδική μορφή τράτας. Σύμφωνα με την παράδοση, στα ερείπια μιας εκκλησίας υπήρχε ένα θαυματουργό πηγάδι από το οποίο έπαιρναν νερό μόνο οι Τούρκοι. Οι Μεγαρίτες ζήτησαν από τον τούρκο διοικητή την άδεια να χτίσουν μια νέα εκκλησία προκειμένου να κλείσουν το πηγάδι που υπήρχε εκεί. Μετά από πολλά βάσανα πήραν την άδεια με την προϋπόθεση να χτίσουν την εκκλησιά ως τη δύση του ηλίου, ειδάλλως οι Τούρκοι θα τους αποκεφάλιζαν. Οι Μεγαρίτες τα κατάφεραν και από τη χαρά τους θυμήθηκαν τον ξεχασμένο χορό της Τράτας, που χορεύουν από τότε κάθε χρόνο, την ίδια μέρα, στον ίδιο τόπο.
Οι Λαζαρίνες της Αιανής
Στην Αιανή Κοζάνης (αλλά και σε άλλα χωριά της περιοχής) οι Λαζαρίνες, οι οποίες είναι αποκλειστικά ανύπαντρες κοπέλες, φορούν λουλουδένια στεφάνια στο κεφάλι, χωρίζονται σε ομάδες κατά ηλικίες και χορεύουν πριν από τη λειτουργία των Βαΐων γύρω από την εκκλησία το τραγούδι «Ολη η Σαρακοστή και μια μέρα του Βαϊού…». Μετά τη λειτουργία στήνεται ο Τρανός χορός των Βαΐων με καθολική συμμετοχή των γυναικών και τη γηραιότερη να ηγείται.