Παναγία η Παραμυθία η θαυματουργός εικόνα εικόνα της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου
Κάτι που χαρακτηρίζει ιδιαίτερα την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου είναι η ύπαρξη πολλών θαυματουργών εικόνων της Παναγίας μας· έχουν παραμείνει στην Μονή επτά θαυματουργές εικόνες της Κυρίας Θεοτόκου. Μαζί με το γεγονός ότι εδώ φυλάσσεται και η Αγία Ζώνη, το μοναδικό Θεομητορικό ένδυμα που έχει διασωθεί από την επίγεια ζωή της Παναγίας, καθιστούν το Βατοπαίδι μία Θεοτοκοσκέπαστη Μονή με ιδιαίτερη Θεομητορική Χάρη.
«Παναγία η Παραμυθία»
Η εικόνα αυτή είναι τοιχογραφία, που βρισκόταν άλλοτε στην δεξιά άκρη του εξωνάρθηκα του καθολικού και μετά την τέλεση του θαύματος, το 1678, μεταφέρθηκε σε ιδιαίτερο παρεκκλήσιο επ’ ονόματι της Παναγίας της «Παραμυθίας», που έγινε με δωρεά του μητροπολίτου Λαοδικείας Γρηγορίου του Βατοπαιδινού.
Παλαιά υπήρχε η συνήθεια, βγαίνοντας οι πατέρες από το καθολικό, μετά το τέλος της ακολουθίας του Ορθρου, να ασπάζονται την υπάρχουσα τότε εικόνα της Παναγίας στον εξωνάρθηκα και εκεί ο ηγούμενος παρέδιδε τα κλειδιά της κλεισμένης από τις βραδυνές ώρες πύλης της Μονής στον θυρωρό για να ανοίξει. Καποιο πρωινό κατά τις αρχές του 14ου αιώνα, όταν έδινε ο ηγούμενος τα κλειδιά στον θυρωρό, άκουσαν από την εικόνα την προτροπή της Παναγίας να μην ανοίξουν τις πύλες, αλλά να ανέβουν στα τείχη και να διώξουν τους πειρατές, ενώ το θείο Βρέφος, ο Χριστός, απευθυνόμενος προς την Παναγία είπε: «Μη Μητέρα μου, μη τούς λες τίποτε. Αφησε τους να τιμωρηθούν όπως τούς αξίζει, γιατί αμελούν τα μοναχικά τους καθήκοντα». Όταν ο ηγούμενος και ο θυρωρός στράφηκαν προς την εικόνα, βλέπουν το θείο Βρέφος με ένα αυστηρό ύφος να έχει απλώσει και να σκεπάζει το στόμα της Παναγίας, η δε Παναγία να πιάνει το χέρι του Χριστού και γυρίζοντας το πρόσωπό Της να επαναλαμβάνει την προτροπή. Έκτοτε διατηρήθηκαν στην εικόνα αυτές οι αλλαγές των θείων προσώπων. Οι μοναχοί όντως έσπευσαν στα τείχη και απέκρουσαν τους πειρατές που είχαν περικυκλώσει την Μονή. Και ονόμασαν αυτήν την εικόνα της Παναγίας, Παραμυθία, δηλαδή Παρηγορήτρια, από το ρήμα (παραμυθώ) που σημαίνει παρηγορώ, προτρέπω, εμψυχώνω.