Τὸ φίδι ποὺ πετάει

το φίδι του παραδείσου…..
είναι σαν να έρπει στον αέρα….
είναι συγκλονιστικό…
πετάει από δέντρο σε δέντρο…..
γλιστρά στην κυριολεξία στον αέρα με μία ταχύτητα οχτώ (8 ) με δέκα ( 10 ) μέτρων το δευτερόλεπτο…
το παραδεισένιο ερπετό κρέμεται δεκαπέντε μέτρα από το έδαφος….στο κλαδί ενός δέντρου…και…ξαφνικά εκτινάζεται με μία κλήση του σώματός του προς τα κάτω….
για όποιο άλλο ερπετό η πτώση θα ήταν καταστροφική….όχι όμως για το Chrysopelea paradisi….
το Chrysopelea paradisi δεν κάνει βουτιά στο κενό….είναι όλο ένα φτερό…και….ενώ οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να καταλάβουν πως αυτό το ερπετό πετά χωρίς φτερά σε αποστάσεις μέχρι και εικοσιτεσσάρων (24 ) μέτρων…τώρα μια νέα μελέτη έρχεται στο φως…..οι καταπληκτικές εναέριες ιδιότητες των φιδιών του παραδείσου έχουν να κάνουν με τον τρόπο που κινούνται….αυτό πραγματικά που αναπτύσσει την ολίσθηση….το γλίστρημα στον αέρα είναι η ακριβής θέση του σώματος….
λέει ο συγγραφέας της μελέτης Jake Socha….
για να μάθουν περισσότερα ο Jake Socha και οι συνεργάτες του βιντεοσκόπησαν τα παράξενα αυτά ερπετά… γλιστρούν….αυτό κάνουν….είναι σαν να λένε είμαι εδώ…ας πάω εκεί κάτω….και….
στην συνέχεια οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα video για την μοντελοποίηση και ανάλυση των δυνάμεων στο σώμα των φιδιών…
διαπίστωσαν ότι τα Chrysopelea paradisi κατά την διάρκεια της καθοδικής τους πτήσης το σώμα τους δεν βρισκόταν σε οριζόντια θέση…είχε μία κλήση περίπου εικοσιπέντε ( 25 ) μοιρών σε σχέση με την ροή του αέρα που δημιουργείτο από την πτήση τους….κρατούσαν το μπροστινό μισό μέρος του σώματός τους ακίνητο με εξαίρεση τους ζικ-ζακ κυματισμούς….στον αέρα ίσιωναν το σώμα….μετά πάλι οι κυματισμοί και η ουρά τους να κινείται πάνω κάτω….είναι σαν να έρπουν μέσω του αέρα….
φαίνεται ότι το Chrysopelea paradisi χρησιμοποιεί μια ιδιαίτερα ευνοϊκή ρύθμιση έτσι ώστε να μεταμορφώνεται σε ένα άψογο αλεξίπτωτο λέει ο Socha….και συνεχίζει:
παραδόξως όταν το φίδι κινείται προς στα κάτω η δύναμη πάνω στο σώμα του κατά την διάρκεια της καθόδου είναι ανοδική…τουλάχιστον για λίγο….
αυτό σημαίνει ότι αν προσθέσετε κάθε δύναμη που ασκείται στο φίδι είναι σαν να απομένει μια μικρή δύναμη η οποία σπρώχνει το φίδι προς τον ουρανό…………

Πηγή : trikalagr.blogspot.com