Συγχώρηση: Πρακτικὲς ἐφαρμογὲς μίας διαχρονικῆς ἀρετῆς

Συγχώρηση: Πρακτικές εφαρμογές μιας διαχρονικής αρετής
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021 – ώρα 7μμ

Η πρόταση της διδασκαλίας της συγχώρησης στα σχολεία είναι μια πρόταση η οποία βασίζεται σε εκτενείς έρευνες του Πανεπιστημίου του Wisconsin στο Madison των ΗΠΑ, αλλά και άλλων Πανεπιστημίων διεθνώς, και εστιάζει στους ανθρώπους και στις σχέσεις, παρά στην τιμωρία και την ποινή. Στηρίζεται στην ακράδαντη πίστη ότι η συγχωρητικότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια στρατηγική αντιμετώπισης από άτομα που έχουν υποστεί προσβολή, απόρριψη, αδικία, βία, εκφοβισμό. Προσφέρει νέα πρότυπα και καινούργια μονοπάτια αντιμετώπισης των ανθρωπίνων σχέσεων, ειδικότερα μέσα στον χώρο του σχολείου, το οποίο αποτελεί μια μικρογραφία της κοινωνίας.

Συχνά στεκόμαστε διστακτικοί μπροστά σε ό,τι καινούργιο. Είμαστε όλοι φορτισμένοι από πολλά μηνύματα και αλλαγές, καινούργια πρότυπα και προσανατολισμούς, ποικίλες περιπλανήσεις και διαδρομές που μπορεί να οδηγήσουν σε πνευματική κόπωση. Η πρόταση της συγχώρησης είναι μια παλιά αλλά και τόσο σύγχρονη έννοια. Μήπως ήρθε ο καιρός να ανατρέξουμε στο παρελθόν, όχι σε ένα παρελθόν ως αυτοσκοπό, αλλά που παραπέμπει στο μέλλον, και να ανακαλύψουμε τις πολύτιμες πηγές που μας διατίθενται; Μήπως ήρθε η ώρα να ανακαλύψουμε ιδέες και αξίες που περιφρονήσαμε, οι οποίες για την παράδοση αυτού του τόπου θεωρούνται δεδομένες, και τώρα αποδεικνύονται σύγχρονες, λειτουργικές και διαχρονικές και μέσα από την επιστήμη;

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Αγωγή στη Συγχώρηση» οι Εκδόσεις «Εν Πλω» την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου και ώρα 7μμ, διοργανώνουν διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα:
ΣΥΓΧΩΡΗΣΗ: Πρακτικές εφαρμογές μιας διαχρονικής αρετής

ΟΜΙΛΗΤΕΣ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Robert Enright
Καθηγητής Παιδαγωγικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison.
Ιδρυτής του International Forgiveness Institute.

• «Η θεραπευτική αξία της συγχώρησης μέσα από την αριστοτελική φιλοσοφική προοπτική»

Πέλη Γαλίτη
Ερευνήτρια του Τμήματος Παιδαγωγικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison. Διευθύντρια του προγράμματος «Αγωγή στη Συγχώρηση».

• «Ο δρόμος της συγχώρησης: Από τη θεωρία στην πράξη»

Κωνσταντίνος Κορναράκης
Καθηγητής Χριστιανικής Ηθικής – Βιοηθικής του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

• «Λειτουργικές και δυσλειτουργικές όψεις της συγχωρητικότητας σε κείμενα της ασκητικής χριστιανικής γραμματείας» Κωνσταντίνος Μπίκος Καθηγητής Σχολικής Παιδαγωγικής και Νέων Τεχνολογιών στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, Α.Π.Θ.

• «Κοινωνικοσυναισθηματική και ηθική ανάπτυξη του Έλληνα μαθητή: η συμβολή της αγωγής στη συγχώρηση»
Συντονιστές: Δήμητρα Ζερεφού, Ελένη Δελημπέη, Βασίλης Σιδερής
Διερμηνεία: Ζωή Γάλλου

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

• Το προσεχές διάστημα θα κυκλοφορηθεί από τις εκδόσεις Εν Πλω το νέο βιβλίο της Πέλης Γαλίτη με τίτλο:
ΤΡΑΥΜΑ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑ – Ιστορίες ψυχικής ανθεκτικότητας και συγχώρησης

• Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα «Αγωγή στη Συγχώρηση»
μπορείτε να επισκεφθείτε και την ιστοσελίδα: https://forgiveness.gr​

Δείτε περισσότερα εδώ: https://madmimi.com/s/4bd7e11​

© Εκδόσεις Εν Πλω

www.enploeditions.gr info@enploeditions.gr T 211 11 98 900-1