Σούζαν Κέιν: Ἡ δύναμη τῶν ἐσωστρεφῶν

Σούζαν Κέιν: Η δύναμη των εσωστρεφών
Σε μια κουλτούρα όπου η κοινωνικότητα και η εξωστρέφεια θεωρούνται τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα, η εσωστρέφεια μπορεί να είναι δύσκολη, ακόμα και ντροπιαστική. Αλλά, όπως ισχυρίζεται η Σούζαν Κέιν σε αυτή την παθιασμένη ομιλία, οι εσωστρεφείς διαθέτουν εξαιρετικά ταλέντα και δυνατότητες και θα πρέπει να ενθαρρύνονται και να τιμώνται.
Η Σούζαν Κάιν, πρώην εταιρική δικηγόρος, σύμβουλος διαπραγματεύσεων και συγγραφέας του “Quiet: The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking “είναι εσωστρεφής χαρακτήρας και αρθρώνει δημόσια το λόγο της πάνω ακριβώς σε αυτό το ζήτημα, τη δύναμη των εσωστρεφών ανθρώπων. Η ομιλία της στο TED2012 «The power of introverts» άγγιξε όχι μόνο το κοινό που την παρακολούθησε ζωντανά αλλά και όλους όσους συνεχίζουν να αναρτούν ευχαριστήρια σχόλια και προβληματισμούς κάτω από το βίντεο της ομιλίας της. Με ένα θεατρικό τρόπο η Σούζαν Κάιν, ανέβηκε στη σκηνή του TED2012 με μια βαλίτσα για να μιλήσει για όλους τους εσωστρεφείς, οι οποίοι πολλές φορές νοιώθουν ότι πρέπει να «κρύβονται» ώστε να είναι αποδεκτοί από τη σημερινή κοινωνία.
Όλοι μας (αν όχι εμείς οι ίδιοι) συναναστρεφόμαστε με ανθρώπους που χαρακτηρίζονται ως εσωστρεφείς, καθώς το 1/3 των ανθρώπων ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία. Παρόλα αυτά  η σύγχρονη κοινωνία εξακολουθεί να τους αντιμετωπίζει ως κάτι έξω από τη ‘νόρμα’. Οποιοσδήποτε ‘μη-κοινωνικός’ -με τη δημοφιλή έννοια του όρου- αντιμετωπίζεται ως ντροπαλός ή και προβληματικός. Και ενώ η κουλτούρα στην οποία ζούμε, πρακτικά υποτιμά τους εσωστρεφείς, η ιστορία έχει να παρουσιάσει σημαντικά έργα τέτοιων ανθρώπων. Από τον Σοπέν μέχρι τη ηγετική μορφή του Γκάντι και την χαμηλόφωνη αντίσταση της Ρόζα Πάρκς.
Η Κάιν χρειάστηκε 7 χρόνια  για να ολοκληρώσει το βιβλίο της (τα οποία χαρακτηρίζει ως απόλυτη ευτυχία καθώς διάβαζε, ερευνούσε και σκεφτόταν). Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου διάβασε, έψαξε και βρήκε εξηγήσεις και έρευνες μέσα από την ψυχολογία και την νευρο-βιολογία, που είχαν ως πόρισμα ότι οι εσωστρεφείς είναι ικανοί να αγαπήσουν δυνατά, να δημιουργήσουν αριστουργήματα όχι λόγω της ιδιοσυγκρασίας τους αλλά επειδή είναι κατά βάθος αυτοί που είναι.