Πρωτοχρονιά στῆς Λωξάντρας

Πρωτοχρονιά στης Λωξάντρας
Με τη χορωδία και ορχήστρα της Σχολής Ελληνικής
Μουσικής Παράδοσης του Ωδείου Αθηνών.

Το πρωτοχρονιάτικο «Αλάτι της Γης», που μεταδόθηκε από τη ΝΕΡΙΤ την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014, ήταν αφιερωμένο σε κάλαντα και γιορταστικά τραγούδια και χορούς που μας ταξίδεψαν στην παλιά Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη.
«Πρωτοχρονιά στης Λωξάντρας» με μια μεγάλη παρέα από 80 τραγουδιστές, μουσικούς και χορευτές, πολίτικες λιχουδιές στα τραπέζια και πολλές ευχές για «καλωσύνη, γεροσύνη και καλά μπερεκέτια»!
Παίζουν και τραγουδούν οι νέοι της χορωδίας και της ορχήστρας της Σχολής Ελληνικής Μουσικής Παράδοσης του Ωδείου Αθηνών μαζί με τους δασκάλους τους. Έφορος της σχολής είναι ο Χρίστος Τσιαμούλης, υπεύθυνη της χορωδίας η Κατερίνα Παπαδοπούλου και υπεύθυνος της ορχήστρας ο Ανδρέας Τσεκούρας.
Συμμετέχει ο Χορευτικός Όμιλος Νέας Ερυθραίας, με την επιμέλεια του Θοδωρή Κοντάρα, ο οποίος μιλάει για το ποδαρικό, τις βεγγέρες, τα γιορταστικά φαγητά και τα υπόλοιπα έθιμα στην παλιά Σμύρνη και την Ερυθραία της Μικράς Ασίας.
Παράλληλα, ο Αβραάμ Γιαρντίμ, ο Αρμένης μάγειρας του «Πέραν», παρουσιάζει τα γλυκά της πολίτικης κουζίνας, για να είναι γλυκαμένος ο καινούργιος χρόνος!
Το πρωτοχρονιάτικο «Αλάτι της Γης» σ’ ένα δυναμικό γλέντι με πολίτικα και μικρασιάτικα συρτά, χασάπικα και χασαποσέρβικα, ζεϊμπέκικα και καρσιλαμάδες, τον κλασικό σμυρναίικο μπάλο και το τελετουργικό τραγούδι του Άη-Βασίλη από την Καππαδοκία.

Έρευνα – παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Νικόλας Δημητρόπουλος
Εκτελεστής παραγωγός: Μανώλης Φιλαΐτης
Παραγωγή: FOSS