Ἀρχή Ἰνδίκτου

Αρχή Ινδίκτου
Ομιλεί ο π. Νικόλαος Φαναριώτης.
Η ομιλία έγινε στις 1-9-1985.

Ο πατήρ Νικόλαος Φαναριώτης, επί χρόνια εφημέριος του Ναού του Οσίου Λουκά, επί της Λόντου και Γούναρη, μετόχι του Οσίου Λουκά Βοιωτίας,ο διακεκριμένος μαθηματικός και ο αγαπημένος ιερέας πολλών γενεών.

Εκπαιδευτικός, λαϊκός, αποφάσισε να υπηρετήσει τον Κύριο, επιζήσας, αυτός και η οικογένειά του, από ναυάγιο.

Εκανε τάμα, να ζήσει η οικογένειά του και αυτός θα υπηρετούσε τον Χριστό. Και λίγο αργότερα, αφού βγήκε σώος στην στεριά, έκανε το τάμα του, έγινε ιερέας. Παράλληλα συνέχισε να εργάζεται στο 3ο Λύκειο Αρρένων (τότε).

Η διακονία του στον Οσιο Λουκά, για τέσσερις δεκαετίες, υπήρξε μοναδική και πρότυπο. Το κήρυγμά του ήταν συναρπαστικό και προκάλεσε αίσθηση στη νεολαία.

Κι ήταν μοναδικό το φαινόμενο στα τέλη της δεκαετίας του’ 70 και όλα τα υπόλοιπα χρόνια, ο Οσιος Λουκάς να είναι γεμάτος από μαθητές, αλλά και φοιτητές. Με μακριά μαλλιά και γένια, που ξένιζαν συντηρητικούς της εποχής.

Αλλά ο παπά – Νίκος έπειθε τους νέους με τη διδασκαλία του. Και δεν αρκούσε το κήρυγμά ευθύς μετά το Ευαγγέλιο στη Θεία Λειτουργία (κατά το Αγιορείτικο τυπικό), αλλά κήρυττε και κάθε Δευτέρα ώστε να μπορεί ο κόσμος να τον ακούει.

Ασφυκτικά γεμάτο κάθε Κυριακή το εκκλησάκι του Οσίου Λουκά με το ακροατήριο να κρέμεται από τα χείλη του.

Οσοι δεν τον πρόλαβαν να τον ακούσουν να κηρύττει και όσοι θέλουν να θυμηθούν τα λόγια του από άμβωνος, μπορούν να αναζητήσουν στο You Tube, κηρύγματά του.

Η αγάπη της νεολαίας είναι άσβεστη, πολλοί ψηφιοποίησαν κηρύγματα που είχαν ηχογραφηθεί με κασετοφωνάκι, ακόμα και το 1985!

Υπηρέτησε όπως ελάχιστοι άλλοι, την Εκκλησία ο παπά – Νίκος Φαναριώτης.