7η Ὀλυμπιάδα Ἀστρονομίας καὶ Ἀστροφυσικῆς

7η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής Βόλος 2013.

International Olympiad on Astronomy and Astrophysics – Volos 2013.

Στην 6η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής στο Ρίο της Βραζιλίας,κατέκτησαν Έλληνες μαθητές το πρώτο ασημένιο και δύο χάλκινα μετάλλια .

Οι μαθητές που εκπροσώπησαν τη χώρα μας είναι οι, Κρινιώ Μαρούδα (Λεχαινά Ηλείας), Μάνος Βουρλιώτης (Αθήνα), Πάρης Τζιτζιμπάσης (Δράμα), Θέμης Πράπας (Λάρισα) και Ιωάννα Κούρκουλου (Γλυκά Νερά Αττικής).

Ωστόσο οι πέντε μαθητές και μαθήτριες επελέγησαν ύστερα από εξετάσεις τις οποίες διοργανώνει κάθε χρόνο η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Σημειώνουμε πως το 2013 η επόμενη – 7η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής θα διεξαχθεί στο Βόλο στις 27 Ιουλίου.

Στα.. της ομάδας τώρα

Οι Έλληνες μαθητές έκαναν μεγάλη προετοιμασία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με επιβλέποντες καθηγητές και από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Τα θέματα στα οποία αγωνίστηκαν οι νέοι, χαρακτηρίστηκαν μάλλον δύσκολα, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η παρατηρησιακή εξέταση όπως λέγεται.

Ο καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Λουκάς Ζαχείλας, αναφέρει στην Καθημερινή:

«Το θέαμα ήταν πραγματικά μαγευτικό. Είδαμε αρκετούς νέους αστερισμούς που δεν είναι ορατοί από την Ελλάδα και κυρίως είδαμε πολλές λεπτομέρειές τους, γιατί παρόλο που βρισκόμασταν μέσα στην πόλη, η φωτορύπανση είναι αρκετά μικρή» .

Read more: http://www.neolaia.gr/2012/08/14/ellhnes-neoi-nikites-me-metallia-stin-astronomia/#ixzz266hM6zs1