Ὁ Ἐθναπόστολος Ἅγιος Κοσμᾶς ὁ Αἰτωλός

Ο Εθναπόστολος Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός
Το Κέντρον ενότητος και μελέτης – προβολής των αξιών μας Ενωμένη Ρωμηοσύνη (Ε.ΡΩ.), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, και η τηλεόραση του Αχελώου, με έδρα το Αγρίνιο, ολοκλήρωσαν την παραγωγή ενός οπτικοακουστικού δίσκου, που περιλαμβάνει τον Βίο, τις Διδαχές, τις Επιστολές και τις Προφητείες του ΕΘΝΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ.
Η μεγάλη αυτή παραγωγή αποτελεί την πρώτη επιστημονική προσπάθεια οπτικοακουστικής καταγραφής του έργου και της δράσης του Αγίου Κοσμά. Αποτελείται από οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και σπάνιες εικόνες και φωτογραφίες από τις πόλεις και επαρχίες που έζησε και έδρασε ο Άγιος. (Μακεδονία, Θεσσαλία, Αιτωλία, Ακαρνανία, Άρτα, Πρέβεζα, Λευκάδα, Κεφαλληνία, Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Β. Ήπειρο κ.α.).
Ο παραπάνω οπτικοακουστικός δίσκος (σε μορφή DVD και CD) θα κυκλοφορήσει σε δεκάδες χιλιάδες αντίτυπα, σε καλαίσθητη κασετίνα και θα διανέμεται δωρεάν.
Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός είναι ο μεγαλύτερος μετά την Άλωση Έλληνας και πατέρας του νεοελληνικού Έθνους. Η μεγαλύτερη θρησκευτική και εθνική προσωπικότητα της εποχής της Τουρκοκρατίας. Ιεραπόστολος και συγχρόνως Εθναπόστολος. Η φωνή της Ορθοδοξίας. Ο πνευματοφόρος άνδρας, ο αγιορείτης μοναχός, ο μεγάλος Διδαχός και εκφραστής της Ορθοδόξου Ρωμηοσύνης. Ο αναγεννητής του ορθοδόξου λαού.
Το κήρυγμά του και η δράση του ήταν ένα εύστοχο κράμα «χριστιανικού συναισθήματος και λαϊκής πρακτικότητας», είχε τη σφραγίδα του ήθους του, της πιστής ψυχής του και της ελληνικής συνείδησής του.
Ο λαός τον λάτρευε και τον τιμούσε ως άγιο ενώ ακόμα ζούσε. Τον είχε Άγιο 182 χρόνια πριν από την επίσημη αγιοποίησή του, το 1961. Η 260ή συνοδική πράξη του Πατριαρχείου της 20ής Απριλίου κατέταξε τον Κοσμά μεταξύ των αγίων της Ορθοδόξου Εκκλησίας, με ημέρα εορτασμού του την 24η Αυγούστου, ημέρα του μαρτυρικού του θανάτου. Ας έχουμε τις πρεσβείες του!