Ὁ σύγχρονος ἄνθρωπος, Σταῦρος Μπαλογιάννης

Ο σύγχρονος άνθρωπος, Σταύρος Μπαλογιάννης
Ο σύγχρονος άνθρωπος
Η ψυχική και κοινωνική μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου.
Ομιλεί ο Σταύρος Μπαλογιάννης καθηγητής νευρολογίας και διευθυντής Α΄ Νευρολογικής Κλινικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Εξαίρετος Διδάσκαλος, ερευνητής και ακαταπόνητος, πιστός εργάτης της επιστήμης, συγγραφέας λαμπρών έργων επί των παθήσεων του Νευρικού Συστήματος, ο Καθηγητής Σταύρος Μπαλογιάννης συνδυάζη το βάθος της επιστημονικής σκέψεως με την αγάπη στον Ανθρωπο, τον φοιτητή, τον νέο επιστήμονα, τον ασθενή.
Διετέλεσε διευθυντής της Α΄Νευρολογικής Κλινικής του ΑΠΘ κατά τα έτη 1992-2011 και είναι Ομότιμος Καθηγητής Νευρολογίας.
Απέκτησε το πτυχίο της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ το 1968 και της Θεολογίας το 1979. Ανηγορεύθη διδάκτωρ της Ιατρικής το 1975 και Υφηγητής το1979. Ελαβε τίτλο ειδικότητος Νευρολογίας-Ψυχιατρικής και Νευροπαθολογίας.
Μετεκπαιδεύθηκε επί διετία εις το National Hospital του Λονδίνου και επί ένα έτος εις το Universite Catholique de Louvain του Βελγίου, εν συνεχεία δε εις το University of Pennsylvania των ΗΠΑ εις τον τομέα της ηλεκτρονικής μικροσκοπήσεως και της Πειραματικής Νευροπαθολογίας.
Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την μελέτη της λεπτής υφής των παρεγκεφαλιδικών νοσημάτων, των εκφυλιστικών παθήσεων του Νευρικού Συστήματος, με την μελέτη της συναπτογενέσεως και της μυελινογενέσεως επί ιστοκαλλιεργειών και με την αιτιοπαθογένεια της νόσου του Alzheimer.
Εδίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής Κλινική Νευρολογία στην Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου επί ένα έτος, Ποιμαντική Ψυχολογία και Ψυχολογία στην Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ επί 14 έτη και Νευροψυχολογία στο Τμήμα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ επί 3 έτη.
Εδίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής Κλινική Νευρολογία, Νευροπαθολογία, Νευροωτολογία και Ηλεκτρονική Μικροσκοπία στα Πανεπιστήμια Yale, Tufts και Harvard των ΗΠΑ.
To 1989 εδίδαξε, ως μέλος διεθνούς ακαδημαϊκής αποστολής, Κλινική Νευρολογία και Νευροπαθολογία και Ηλεκτρονική Μικροσκοπία στα Πανεπιστήμια του Πεκίνου, της Σαγκάης και του Changchung της Κίνας.
Εδίδαξε τροπική Νευρολογία και Νευροπαθολογία σε φοιτητάς της Ιατρικής Αμερικανικών Πανεπιστημίων στο Ναϊρόμπι και το Νιγιέρι της Κένυας.
Συμμετείχε με εισηγήσεις και εργασίες σε περισσότερα από 700 συνέδρια, της Ελλάδος και του Εξωτερικού, στα περισσότερα των οποίων ήτο προσκεκλημένος ομιλητής.
Είναι μέλος 58 Ελληνικών και ξένων Επιστημονικών Εταιρειών.
Είναι Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας δια την βελτίωσιν της ποιότητος ζωής των χρονίως νευρολογικώς πασχόντων και Πρόεδρος του Πανελληνίου συνδέσμου λειτουργών υγείας εξωτερικής ιεραποστολής. Είναι μέλος της Ελληνικής Αεροπορικής Ακαδημίας.
Εκπροσωπεί την Εκκλησία της Ελλάδος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εκκλησιών σε θέματα (α) Βιοϊατρικής και (β) Βιοτεχνολογίας και ηθικής της επιστημονικής ερεύνης.
Συνέγραψε 27 Συγγράμματα, Επτάτομη Νευρολογία, Τρίτομη Κλινική Νευροπαθολογία και άνω των 650 επιστημονικών εργασιών, οι οποίες εδημοσιεύθησαν σε Ελληνικά και Ξένα επιστημονικά περιοδικά.
Ίδρυσε και ωργάνωσε τρία Νοσοκομεία Ημέρας δια τους πάσχοντας εκ της νόσου του Alzheimer και συναφών ανοιών, τα οποία λειτουργούν, δια εθελοντικής προσφοράς ιατρών, νοσηλευτών, ψυχολόγων, φυσικοθεραπευτών, καθηγητών, διδασκάλων και κοινωνικών λειτουργών στις Μητροπόλεις Λαγκαδά, Φλωρίνης και Βεροίας, υπό την αιγίδα των οικείων Μητροπολιτών.
Ετιμήθη με 12 χρυσά μετάλια από Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και διεθνείς επιστημονικούς οργανισμούς.
Του απενεμήθησαν τιμητικές διακρίσεις του ΕΕΣ, Ιατρικών Συλλόγων και Δήμων.
Υπό της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου Κου ημών Κου. Βαρθολομαίου του απενεμήθη την 30.02.2003 ο τίτλος του Άρχοντος Ακτουαρίου του Οικουμενικού Θρόνου και την 11.10.2011 το Χρυσούν μετάλλιον του Πατριάρχου Βαρθολομαίου.
Υπό του Ιδρύματος του Αϊζενχάουερ το 1990, εξελέγη Πολίτης Πρεσβευτής (Citizen Αmbassador) και καλείται να συμμετάσχη σε διεθνείς αποστολές δια την ανάπτυξιν επιστημονικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών.
Ο Καθηγητής Σταύρος Μπαλογιάννης συνδυάζη τον Διδάσκαλο, τον Επιστήμονα, τον Ιατρό, τον Άνθρωπο, τον Στοχαστή ,τον Φιλόσοφο.
Συνεχίζη με την βαθειά επιστημονική γνώση, τα υψηλά ηθικά, ακαδημαϊκά και επιστημονικά κριτήρια να οραματίζεται και να ανοίγη τον δρόμο και νέους ορίζοντες δια την εφαρμογή νέων μεθόδων, στον χώρο των Νευροεπιστημών προς ανακούφηση των ασθενών, και να θέτη μελλοντικούς στόχους δια την έρευνα και θεραπεία, οι οποίοι αποτελούν τους δομικούς λίθους επάνω στους οποίους θα στηριχθή ο νέος επιστήμονας.