Ὁλόκληρη γειτονιά ἔμαθε τὴ νοηματική

Ολόκληρη γειτονιά έμαθε τη νοηματική για να επικοινωνεί με νεαρό κωφό.
Ο Μουχάρεμ ζει σε μια γειτονιά της Κωνσταντινούπολης και έχει γεννηθεί κωφός. Έχει μάθει σε όλη του τη ζωή να συνεννοείται με τους συντοπίτες του με τη βοήθεια της αδελφής του, Οζλέμ. Φανταστείτε λοιπόν την έκπληξη του όταν ξαφνικά μια μέρα βγήκε από το σπίτι του και είδε όλους τους γείτονες του να μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί του στη νοηματική γλώσσα.

Η πρωτοβουλία γι’ αυτήν την «έκπληξη» ανήκει στην εταιρεία Samsung, η οποία κινηματογράφησε την ιστορία στα πλαίσια της διαφημιστικής της καμπάνιας για το νέο τηλεφωνικό της κέντρο, σχεδιασμένο για την εξυπηρέτηση των κωφών.

Η χειρονομία αγάπης οργανώθηκε και γυρίστηκε από την εταιρία με τη βοήθεια της Οζλέμ. Όλοι οι γείτονες του Μουχάρεμ συγκεντρώθηκαν για ένα μήνα κι έκαναν πρόβες προκειμένου να μάθουν να μιλάνε την νοηματική γλώσσα.

Κατόπιν γυρίστηκε το βίντεο, στα τέλη Δεκεμβρίου, με κρυφές κάμερες στρατηγικά τοποθετημένες στη διαδρομή που θα ακολουθούσε ο Μουχάρεμ από την έξοδο του σπιτιού του μέχρι το σημείο όπου θα γινόταν η αποκάλυψη της έκπληξης. Φυσικά, ενήμερη ήταν η Οζλέμ, η οποία «καθοδηγούσε» τον αδελφό της στο προσυμφωνημένο μονοπάτι.

Έτσι, στο βίντεο οι δυο νέοι βγαίνουν από το σπίτι τους.

Όταν μπαίνουν σε ένα μαγαζί της γειτονιάς, ο καταστηματάρχης χαιρετάει τον Μουχάρεμ στη νοηματική γλώσσα, κατόπιν μια γυναίκα πέφτει δήθεν «κατά λάθος» πάνω του και του ζητάει συγγνώμη επίσης στην νοηματική, ενώ όταν ο Μουχάρεμ μπαίνει σε ένα ταξί με την αδελφή του, ο ταξιτζής επικοινωνεί μαζί του στη γλώσσα των κωφών.

Στο τέλος του βίντεο, όλοι οι συμμετέχοντες συγκεντρώνονται και χειροκροτούνε τον Μουχάρεμ, ο οποίος φυσικά δεν μπορεί να κρατήσει τα δάκρυα του.

Το βίντεο δόθηκε στην δημοσιότητα πριν λίγες ημέρες και έγινε αμέσως viral με πάνω από 5.000.000 θεάσεις μέχρι σήμερα.

Το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν ακόμη πιο συγκινητικό αν μια γειτονιά όντως ενωνόταν για να μάθει τη νοηματική, χωρίς να είναι διαφήμιση, αλλά πάντως η δύναμη της εικόνας του συγκινημένου Μουχάρεμ είναι αρκετά ισχυρή από μόνη της.