Ἡ Ἀνατολή τοῦ Αἰγαίου

Η Ανατολή του Αιγαίου.
(Βυζαντινοί και Λαϊκοί μουσικοί διάλογοι)
Την Τρίτη 9 Αυγούστου και ώρα 9.00 μ.μ. πραγματοποιήθηκε συναυλία στον ελαιώνα δίπλα στη Βυζαντινή Εκκλησία της Παναγιάς της Δαμιώτισσας ( μετά το Χαλκί κι απέναντι απ’ τον Καλόξυλο).
Θέμα της ο μουσικός διάλογος, η σχέση και η αλληλουχία μεταξύ της βυζαντινής κυρίως εκκλησιαστικής μουσικής και της λαϊκής παραδοσιακής μουσικής του Αρχιπελάγους και ιδιαίτερα του νησιού της Νάξου.
Την εκδήλωση επιμελήθηκε ο Δρ. Σταύρος Σπηλιάκος και συμμετείχαν ο βιρτουόζος Αξώτης βιολάτορας Νίκος Χατζόπουλος με την εφταμελή ορχήστρα του και ο Άρχων Υμνωδός Γιώργος Χατζηχρόνογλου με τους “Νάξιους Μελιστές” υπό τον Δημήτρη Παπάνη. Μαζί τους η βυζαντινή φωνή του Μανώλη Φακίνου (Μπαρμπεράκη), η θαλασσινή φωνή της Βούλας Λυερού και ο μικρός Αξώτης Αριστείδης Βερύκκοκος.
Χορηγοί και συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου.
Στην έκδήλωση αυτή έγινε μια προσπάθεια παρουσίασης δυο παράλληλα Ιστορικών «δρόμων» στα νησιά μας : του βυζαντινού και του λαικού .