Ἡ συγχώρεση – π. Καλλίνικος Μαυρολέων

Η συγχώρεση
Ομιλεί ο π. Καλλίνικος Μαυρολέων, συνταξιούχος Δάσκαλος, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Γεωργίου Βασσών Καρπάθου.
Ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Μαυρολέων είναι μια πληθωρική και συγκροτημένη προσωπικότητα, που αναπτύσσει πολυποίκιλη και ζηλευτή δραστηριότητα στην κοινωνία της Καρπάθου και έξω από αυτή. Ακούραστος, οργανωτικός και δημιουργικός συμβάλλει τα μέγιστα στο πολυεπίπεδο έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπάθου και Κάσου, της οποίας προΐσταται ο άξιος και σεβαστός Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου Μητροπολίτης Αμβρόσιος.

Ο Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος, που διακονεί στην Κάρπαθο και με την ευλογία του πνευματικού του πατέρα Ιωσήφ, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου του Αγίου Όρους, διακρίνεται ιδιαίτερα για το εκκλησιαστικό και θρησκευτικό του έργο. Γι’ αυτό άλλωστε επελέγη ως Καθηγούμενος της ιστορικής Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Βασσών Καρπάθου από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, με πρόταση της Α.Θ.Π. του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικού Πατριάρχου κυρίου Βαρθολομαίου Α΄.

Ως εκπαιδευτικός, και για πολλά χρόνια διδάσκαλος και διευθυντής του Μονοθεσίου Δημοτικού Σχολείου Πυλών Καρπάθου, το οποίο καταργήθηκε απροσδόκητα από την Ελληνική Πολιτεία, άφησε εποχή. Είναι εκείνος που οργάνωσε, σε δύσκολα χρόνια, ένα Πρότυπο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο σε μια μικρή κοινότητα στη νοτιοανατολική άκρη της Δωδεκανησιακής Μικρονησίας, όπου ίδρυσε Μαθητικό Συνεταιρισμό με κύριο σκοπό την αυτοδιαχείριση του Σχολείου, εισήγαγε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη διδασκαλία των μαθημάτων με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και εξέδιδε, με τη συνεργασία των μαθητών του, την (τριμηνιαία) εφημερίδα «Το χωριό μας… Οι Πυλές», από τον Ιανουάριο του 1990 έως τον χειμώνα του 1999 (εκδόθηκαν συνολικά 19 δεκαεξασέλιδα φύλλα). Στην εφημερίδα αυτή δημοσιεύονταν ειδήσεις από το χωριό, τη δραστηριότητα του Σχολείου και επιλεγμένα άλλα θέματα Καρπαθιακού και γενικότερου ενδιαφέροντος.

Το Σχολείο των Πυλών, με επίμονες και επίπονες ενέργειες του φωτισμένου δασκάλου του, απέκτησε και κατάλληλο κτήριο Βιβλιοθήκης, που εμπλουτίσθηκε με χιλιάδες βιβλία εκπαιδευτικού, θρησκευτικού, πολιτιστικού, εγκυκλοπαιδικού και Καρπαθιακού περιεχομένου, αποκτήματα γνώσης και διδαχής.

Πολλά από τα μαθήματα γίνονταν στο ύπαιθρο, εμπλουτισμένα με νέες θεματικές (π.χ. μετεωρολογία), για να γνωρίσουν οι μαθητές και να εξοικειωθούν με τον περιβάλλοντα χώρο τους.

Το Σχολείο αυτό είχαν επισκεφθεί κατά καιρούς επιφανείς λειτουργοί της Εκκλησίας, γνωστοί πολιτικού και καθηγητές Πανεπιστημίων, οι οποίοι εκφράσθηκαν με ενθουσιώδεις και εξαιρετικά τιμητικούς λόγους για τα προγράμματα και τα όργανα διδασκαλίας. Θυμάμαι τώρα με συγκίνηση την επίσκεψη Ελλήνων και ξένων Συνέδρων, που είχαν λάβει μέρος στο Γ΄ Διεθνές Συνέδριο Καρπαθιακής Λαογραφίας, στο Σχολείο των Πυλών. Οι Σύνεδροι συνεχάρησαν τους μαθητές και τον κληρικό δάσκαλό τους για ό,τι εντυπωσιακό έβλεπαν και άκουαν εκεί. Μάλιστα ο καθηγητής Μιχαήλ Γ. Μερακλής δάκρυσε αντικρύζοντας το πολυσήμαντο παιδευτικό έργο του Σχολείου.

Το Δημοτικό Σχολείο Πυλών αλλά και άλλα Εκπαιδευτήρια της Καρπάθου, ανήκουν πλέον στην ιστορία. Τα παρέσυρε και αυτά η λαίλαπα της οικονομικής κρίσης. Όμως για το Σχολείο των Πυλών υπάρχει ένα ωραίο βιβλίο, που συνέγραψε η επίκουρη καθηγήτρια Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Λαμπρινή Σκούρα και το χαρακτηρίζει στον υπότιτλο αμέσως «σύγχρονο κύτταρο παιδείας και πολιτισμού» (2004). Παραπέμπω τους εκλεκτούς ακροατές μου στην ανάγνωση αυτού του βιβλίου και τούτο γιατί, όπως επισήμανε ο επιφανής Αμερικανός παιδαγωγός William Ward, αν ο μέτριος δάσκαλος λέει, λέει στους μαθητές του, και ο καλός, με τον ανώτερο δάσκαλο, εξηγούν και αποδεικνύουν, αντίστοιχα, αυτά που λένε, ο μεγάλος δάσκαλος όμως εμπνέει τους μαθητές του. Και ο Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Μαυρολέων υπήρξε (και είναι) μεγάλος δάσκαλος, γιατί ενέπνευσε εκατοντάδες μαθητών του, που διαπρέπουν σήμερα στην Καρπαθιακή κοινωνία και αλλού.

Παράλληλα ο ακάματος κληρικός ανέπτυξε και συγγραφική δραστηριότητα. Έχει ήδη δημοσιεύσει πέντε μελετήματα θρησκευτικού και κοινωνικού περιεχομένου.