Ἕνα παιδί σᾶς ρωτᾶ

Ένα παιδί σας ρωτά.
Μουσική και Σκηνοθεσία Κώστας Κακογιάννης.
Στίχοι Κώστας Πετρίδης με τους Ορειβάτες και τον μικρό Νικολή.
Παραγωγή Παράκεντρο.
Από το χορόδραμα/μιούζικαλ Έρως Πατρίδος του Κώστα Κακογιάννη.
Το τραγούδι “Ένα παιδί σας ρωτά”, σε μουσική του Κώστα Κακογιάννη και στίχους του Κώστα Πετρίδη, είναι ένα τραγούδι που γράφτηκε με αισθήματα θυμού, κατά τον συνθέτη, για την κατάσταση που βιώνει η Κύπρος. Κατά κάποιον τρόπο, έμελλε να είναι προφητικά για τα όσα συνέβησαν την Δευτέρα 11 Ιουλίου.

O Κώστας Κακογιάννης είναι διπλωματούχος στο πιάνο, βιολί, φλάουτο και διδασκαλία. Σπούδασε Electrical Engineering, ενώ με υποτροφία Fulbright μετέβη στις Η.Π.Α. για σπουδές στη σύνθεση και ανώτερα θεωρητικά.
Αποφοιτά πρώτος με το βραβείο του καλύτερου συνθέτη και με υποτροφία βρίσκεται στο Eastman School of Music για μεταπτυχιακές σπουδές στη σύνθεση μουσικής για τον κινηματογράφο. Εκεί διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Ηλεκτρονική Μουσική.
Κέρδισε τους διαγωνισμούς σύνθεσης των BMI και GWUC και τιμήθηκε με τα βραβεία Pi kappa Lambda και James Ming. Από το 1994 μέχρι το 1998 είναι μαέστρος του πολιτιστικού ομίλου Διάσταση στην Κύπρο. Έχει συνεργαστεί ως συνθέτης με πολλούς καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο Γιώργος Νταλάρας, η Αλέξια , η Νάνα Μούσχουρη, η Καλλιόπη Βέττα, ο George Moustaki, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, o Μιχάλης Χατζηγιάννης και ο Johnny Logan.
Έχει συνθέσει μουσική για μπαλέτο, καθώς και για πολλές τηλεοπτικές σειρές, το θέατρο και τον κινηματογράφο. Η μουσική του έχει εκτελεσθεί σε διάφορες αίθουσες και θέατρα ανά τον κόσμο, όπως το Δημαρχείο του Σικάγου, το Haus der Culturen του Βερολίνου, το Παλάτι του Κρεμλίνου, τα Bloomsbery και Her Majesty’s του Λονδίνου, το Ηρώδειο και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Το 2006 έγραψε τη μουσική για τις παραγωγές του Φεστιβάλ Αθηνών «Εκκλησιάζουσαι» και «Κοριολανός» που σκηνοθέτησε ο Μιχάλης Κακογιάννης στο Ηρώδειο. Μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει 17 CD.
Με τον Πάμπο Κουζάλη έχουν ιδρύσει το πολιτιστικό κέντρο «Παράκεντρο» που εδρεύει στη Λεμύθου και σκηνοθετήσει το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Στέλιος» καθώς και μια σειρά από ντοκιμαντέρ, βιντεοποιήματα και μουσικά βίντεο. Πρόσφατα του έχει ανατεθεί από την EBU η μουσική διεύθυνση της Junior Eurovision 2008.
Σε ένα από τα πιο σημαντικά και ιστορικά θέατρα του Λονδίνου στο West End, το HER MAJESTY’S (το ίδιο θέατρο στο οποίο παρουσιάζεται το Phantom of the Opera), παρουσιάστηκε το χορόδραμα/μιούζικαλ του Κώστα Κακογιάννη «MotherLand» (¨Ερως Πατρίδος). Αποσπάσματα από το ίδιο έργο παρουσιάστηκαν επίσης στο Παλάτι του Κρεμλίνου με 5000 θεατές, στο Queens College στην Αμερική και στο Haus der Kulturen στη Γερμανία.
Μέρος των χορογραφιών ανήκουν στο σκηνοθέτη της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων Δημήτρη Παπαϊωάννου ενώ στίχους για τη παράσταση έγραψε και ο Μιχάλης Κακογιάννης.
Μεγάλη τιμή για τον Κώστα Κακογιάννη ήταν η επιλογή του το 2004 ως συνθέτη της μουσικής που εκπροσώπησε την Κύπρο στην τελετή ένταξής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η μουσική για χορωδία, ορχήστρα και κυπριακά παραδοσιακά όργανα, μεταδόθηκε σε όλη την Ευρώπη τη σημαντική εκείνη στιγμή. Το φιλμάκι σκηνοθέτησε ο Κλέιτος Κλείτου.
Με το Γιώργο Νταλάρα ο Κώστας Κακογιάννης είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια. Στην αρχή συνοδεύοντάς τον στο βιολί και στο φλάουτο και αργότερα σαν μαέστρος και ενορχηστρωτής σε συναυλίες αφιερώματα στο Δημήτρη Λάγιο και Μίκη Θεοδωράκη σε Ελλάδα και Αγγλία.
Στην ιστορική παράσταση του Μιχάλη Κακογιάννη «Αττίλας ’74, 20 χρόνια μετά» στο Ηρώδειο, ο Γ.Ν. ερμηνεύει τραγούδια του Κώστα, ενώ στον επιτυχημένο δίσκο «ΤΩΝ ΑΘΑΝΑΤΩΝ», τραγουδά το τραγούδι του «Ξένοι».
Το 2008 συνεργάζονται ξανά σε ένα δίσκο με παιδικά παραδοσιακά τραγούδια σε διασκευή του Κώστα Κακογιάννη καθώς και στο soundtrack της τηλεοπτικής σειράς «Γενιές της Σιωπής», όπου ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδά το τραγούδι του «Αγιόκλημα»
Tο 1998, o διάσημος Ιρλανδός τραγουδιστής, και 3 φορές νικητής της Eurovision, Johnny Logan, ηχογραφεί με τον Κώστα Κακογιάννη μια σειρά χριστουγεννιάτικων τραγουδιών του δευτέρου. Το CD κυκλοφορεί την ίδια χρονιά και παρουσιάζεται σε σειρά συναυλιών με τη συμμετοχή της Διάστασης.
Για τον Μιχάλη Χατζηγιάννη γράφει τα τραγούδια «Ακτή Ονείρων» και «Προσευχή», ενώ διασκευάζει και ενορχηστρώνει το τραγούδι του «Γένεσις» με το οποίο εκπροσωπείται η Κύπρος στο Διαγωνισμό της Eurovision 1998. Στο διαγωνισμό, ο Κώστας Κακογιάννης διευθύνει την ορχήστρα του BBC.

• Το 1994 στο Ηρώδειο, στην παράσταση «Κύπρος 20 χρόνια μετά» σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη, ο Κώστας Κακογιάννης αναλαμβάνει τη μουσική επένδυση. Ο Γιώργος Νταλάρας που συμμετέχει, ερμηνεύει τραγούδια του Κώστα σε στίχους του Μιχάλη Κακογιάννη.
• Το 1996, στο δίσκο του Κώστα Κακογιάννη «Μνήμες» με τη Διάσταση, ο Μιχάλης γράφει τους στίχους σε δύο από τα τραγούδια.
• Το 2002 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην παράσταση για τη Διεθνή Αμνηστία «Voices Beyond the Dark» της Kerry Kennedy, που σκηνοθετεί ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο Κώστας γράφει τα τραγούδια, τη μουσική και διευθύνει την ορχήστρα.
Στην παράσταση συμμετέχουν αξιόλογοι ηθοποιοί όπως η Κ. Δανδουλάκη, ο Γ. Βόγλης, ο Θ. Αθερίδης, η Θ. Μπαζάκα κ.ά.
• Το 2005 και 2006 στο Ηρώδειο, στην υπερπαραγωγή «Κοριολανός» για το Φεστιβάλ Αθηνών που σκηνοθετεί ο Μ. Κακογιάννης, ο Κώστας Κακογιάννης γράφει μουσική για μεγάλη ορχήστρα και χορωδία. H μουσική εκδίδεται σε CD.