Ἅγιος Ντόμπρι ὁ Ἐλεήμων καὶ διὰ Χριστὸν σαλὸς

Άγιος Ντόμπρι ο Ελεήμων και δια Χριστόν σαλός
Ο μακαριστός ‘παππούς’ Dobri Dobrev, ο ελεήμων και «δια Χριστόν σαλός» (1914-2018)
Συλλογή αρχειακών οπτικοακουστικών ντοκουμέντων (2014) από αφιερώματα στην βιοτή του ορφανού, πολύτεκνου, βαρήκοου, βετεράνου του Β’Π.Π. και μοναδικού επιζήσαντος του λόχου του, Βούλγαρου κοσμοκαλόγερου ασκητή γέροντος (Dedo) Dobri Dimitrov Dobrev, του «αγίου του Bailovo», κοιμηθέντα σε ηλικία 103 ετών στην Ι.Μ. Αγ. Γεωργίου Kremikovtsi († 13.02.2018).

« – Φοβάσαι να πεθάνεις;
– Δεν φοβάμαι τον θάνατο.
– Γιατί;
– …ξέρω ότι είμαι αμαρτωλός, αλλά δεν φοβάμαι να πεθάνω. Εδώ πάνω στην γη δεν είναι ωραία,
…και αν ο Θεός θέλει, αν με θέλει… αυτό είναι όλο…»

Στα 96 του έτη ομολογούσε πως υποφέρει και ξεπληρώνει την μεγαλύτερη αμαρτία που έχει κάνει στην ζωή του, ζητώντας κάθε ημέρα συγχώρηση από τον Θεό. Μπορούσε να τον συναντήσει κανείς συνήθως έμπροσθεν ή έσωθεν του μεγάλου καθεδρικού Ι.Ν. Αγ. Αλεξάνδρου Νιέφσκι ως έναν πτωχό, ρακένδυτο, λίαν ηλικιωμένο επαίτη, ο οποίος ερχόμενος πεζός καθημερινώς από το χωριό του το Bailovo, 43 χλμ. έξω από την Σόφια, καίτοι λαμβάνων την κατώτατη μηνιαία σύνταξη 200 leva (100€), συγκέντρωσε συνολικά άνω των 80.000 lev (40.000 €) και τα έκαμε όλα δωρεές σε ορθόδοξους ναούς, ενορίες και μοναστήρια, και για ορφανά, αναπήρους, απόρους και ενδεείς. Στους δωρητές του έκαμε μετάνοιες και τους φιλούσε το χέρι, και ευχόταν στους περαστικούς να έχουν υγεία και την Χάρη του Θεού, και τους παρακινούσε να αγαπούν και να δοξάζουν τον Θεό.

Ο ίδιος είχε πει πως «τα νιάτα και τα χρήματα παρέρχονται, οι φιλίες δεν είναι σίγουρες, η ομορφιά κρατά για λίγα χρόνια, η ματαιότητα στη ζωή είναι σύντομη, αλλά μας αποκαλύπτει που κρύβεται η αλήθεια – και ο Θεός είναι η αλήθεια» … «Μετά από χρόνια όλοι θα καταλάβουν την σημασία αυτής της πράξης»