Ἅγιον Ὅρος: Ἀναζητώντας τὸ θαῦμα 1ο μέρος

Άγιον Όρος: Αναζητώντας το θαύμα 1ο μέρος
Πρωταγωνιστές: Προσκύνημα στο Άγιον Όρος (πρώτο μέρος)
Μεταδόθηκε στις 19/4/2022

Στο Άγιον Όρος δεν υπάρχει πρωί και βράδυ, εδώ η ώρα είναι η Βυζαντινή και η νύχτα είναι αφιερωμένη στη λατρεία.

Το σπάνιο οδοιπορικό των «Πρωταγωνιστών » στο Άγιον Όρος, που προβλήθηκε την Μ. Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη στο Άγιον Όρος παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον το τηλεοπτικό κοινό. Ο Σταύρος Θεοδωράκης περιπλανήθηκε στο «Περιβόλι της Παναγίας» και αποκάλυψε τους αληθινούς πρωταγωνιστές του Όρους.

– Στο Περιβόλι της Παναγίας ζουν σήμερα περίπου δύο χιλιάδες μοναχοί, μοιρασμένοι σε 20 Μονές, 12 Σκήτες και 268 Κελλιά.

– Στην έρημο του Άθω – αυτόν τον όρο χρησιμοποιούν– ζει και άγνωστος αριθμός ασκητών. Σε καλύβες στα ορεινά αλλά και σε σπηλιές στους απόκρημνους βράχους. Ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό ανθρώπων που αναζητούν στο Όρος το ίδιο θαύμα.

– Η μέρα του μοναχού είναι χωρισμένη σε τέσσερα μέρη. Έξη ώρες προσευχή, έξη ώρες ύπνο, έξη ώρες δουλειά και έξη ώρες για τους δικούς του κανόνες. Καθαριότητα, διαβάσματα, περίπατοι και για πολλούς ξανά προσευχή – προσωπική.

– Στο Άγιον Όρος δεν υπάρχει πρωί και βράδυ. Εδώ η ώρα είναι η Βυζαντινή και η νύχτα είναι αφιερωμένη στη λατρεία.

Ο Ηγούμενος Μεθόδιος στο κελάρι της Μονής Χιλανδαρίου θυμάται την εποχή που έπαιζε μπάσκετ στην ομάδα του Ομπράντοβιτς

– Οι ακολουθίες, ξεκινούν, δυο – τρεις ώρες μετά τα μεσάνυχτα!

– Και οι μάγειρες ξεκινούν το μαγείρεμα από τις 4 το πρωί για να ετοιμάσουν το μεσημεριανό που θα σερβιριστεί στις 8! Η σπάνια φύση του Άγιου Όρους

– Δεν υπάρχουν κατσίκες, πρόβατα και αγελάδες για να βοσκήσουν.

– Η κτηνοτροφία είναι απαγορευμένη. Μόνο μουλάρια εκτρέφουν, για την μεταφορά της ξυλείας και το ανέβασμα των προμηθειών σε ορεινά κελλιά και σκήτες.

– Στα δάση βρίσκουν καταφύγιο αγριογούρουνα, ζαρκάδια, αλεπούδες, τσακάλια και λύκοι, στα δέντρα αμέτρητα ωδικά πτηνά και στους ουρανούς σπάνια αρπακτικά. Χρυσαετοί, γερακίνες και μπούφοι.

– 1.453 είδη φυτών – θα σου πουν οι μοναχοί -ευδοκιμούν στο Όρος, το ένα τέταρτο της ελληνικής χλωρίδας. 1.453 η χρονιά που έπεσε και η Πόλη.

Ο πατέρας Πολύευκτος, υπεύθυνος της βιβλιοθήκης στη Μονή Σίμωνος Πέτρας μιλά για τη συμμετοχή του στην εκπομπή του Φρέντυ Γερμανού όταν ήταν 16 χρονών και τη γνωριμία του με τον Αντώνη Σαμαράκη Ο τόπος που έχει να γεννηθεί παιδί πάνω από 1000 χρόνια

– Αυτοκράτορες, Σουλτάνοι, στρατηλάτες, σεβάστηκαν το Όρος, τον τόπο που έχει να γεννηθεί παιδί πάνω από 1000 χρόνια.

– Αυτοκρατορικά χρυσόβουλα, πατριαρχικά συγγίλια, σουλτανικά φιρμάνια, βασιλικά διατάγματα, νόμοι της ελληνικής δημοκρατίας και οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέτρεψαν στην αθωνική πολιτεία όλους αυτούς τους αιώνες να πορεύεται χωρίς ανατροπές.

– Η ιστορία του Αγίου όρους ξεκινά με την πρώτη μαρτυρία από την συμμετοχή των Αγιορειτών στη συνέλευση του 843 στην Κων/πολη.

Ο γέρων Κοσμάς και ο αδελφός του, πατέρας Μακάριος μπροστά στο ρακοκάζανο τους περιγράφουν τα μυστικά για το καλό τσίπουρο

– Δυο αδέλφια από την Κρήτη παράγουν στο Όρος το καλύτερο τσίπουρο. Οι μερακλήδες καλογέροι αποκαλούν το τσίπουρο παυσιλύπιον. Φάρμακο! Θερμαντικό για τον χειμώνα και τονωτικό για τους συνεσταλμένους.

– Για τους Αγιορείτες το διακόνημα του ψαρά είναι πολύ ψηλά. Η θάλασσα τους εξασφαλίζει την γευστικότερη πηγή πρωτεΐνης. Σάλπες, Μελανούρια, Γόπες, Σαργοί, Μουρμούρες, Μπαρμπούνια, Κέφαλοι, Γοφάρια, Μουσμούλια είναι τα ψάρια που πέφτουν συχνότερα στα δίχτυα των αγιορείτικων καϊκιών. Καμιά φορά αλιεύουν και αστακούς. Οι προσκυνητές εκείνης της μέρας να μην σκανδαλιστούν όταν δουν στην τράπεζα πιατέλες με αστακομακαρονάδες. Οι μοναχοί μοιράζονται ότι βγάζει το δίχτυ τους.

Ο Ιερομόναχος Αντίπας και ο πατέρας Μιχαήλ ετοιμάζουν ταραμοκεφτέδες και εξηγούν την ιστορία τους

– Οι καλόγεροι εκθιάζουν την μαγειρική τέχνη, χρησιμοποιώντας μια φράση του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου. Λένε: «Οψοποιών μαγγανείαι», δηλαδή «τα μάγια των μαγείρων». Και επικαλούνται τους άγιους που υπήρξαν στον βίο τους αρχιμάγειρες, όπως ο όσιος Σάββας ο ηγιασμένος, ο άγιος Ιωάννης επίσκοπος Κολωνίας και ο Άγιος Ευφρόσυνος.

– Μορφές που μπήκαν στο ορθόδοξο αγιολόγιο καθαρίζοντας κρεμμύδια και ψάρια, τρίβοντας καπνισμένες κατσαρόλες και δοκιμάζοντας το αλάτι στη σούπα που θα σερβιριστεί στην τράπεζα.