Ἅγιον Ὄρος ἡ ζωή τῶν μοναχῶν (5)

Το Περιβόλι της Παναγίας.
Ομιλούν ο Μητροπολίτης Αντώνιος του Sourozh και σε νεαρή ηλικία ο Γέροντας Αιμιλιανός ο Σιμωνοπετρίτης.
Ο Αντώνιος Μπλουμ (Anthony Bloom), μητροπολίτης Σουρόζ (1914-2003), κατά κόσμον Αντρέι Μπλουμ, γεννήθηκε στη Λωζάννη από οικογένεια διπλωματών και στρατιωτικών. Έζησε για κάποιο διάστημα της παιδικής του ηλικίας στην Περσία και κατόπιν (μετά τη ρωσική επανάσταση του 1917) στη Γαλλία. Σπούδασε ιατρική, ειδικεύτηκε στη χειρουργική και εκπόνησε διδακτορική διατριβή στην ογκολογία. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στο γαλλικό στρατό και στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της γαλλικής αντίστασης, πρόσφερε τις υπηρεσίες του ως χειρούργος.
Το 1943 εκάρη μοναχός. Το 1948 εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, στην Αδελφότητα του Αγίου Αλβανού και του Αγίου Σεργίου. Το 1956 διορίστηκε εφημέριος της ρωσικής ενορίας του Λονδίνου και το 1957 χειροτονήθηκε επίσκοπος. Πέντε χρόνια αργότερα διορίστηκε από το πατριαρχείο Μόσχας αρχιεπίσκοπος και έξαρχος Δυτικής Ευρώπης, ενώ το 1966 ο θρόνος του ανυψώθηκε σε μητροπολιτικός. Κοιμήθηκε το 2003 σε ηλικία 89 ετών.
Η δράση του, τα βιβλία του, τα κηρύγματά του και η εμβέλεια της προσωπικής του ακτινοβολίας τον έχουν κατατάξει ως μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Ορθοδοξίας του 20ού αιώνα στον δυτικοευρωπαϊκό χώρο.
(Βιογραφικό από την έκδοση του βιβλίου του Ο θάνατος ως κέρδος, εκδ. Εν Πλω, Αθήνα 2006).
Στη νεότητά του υπήρξε φανατικός άθεος. Αγωνιώντας μέχρι θανάτου για την ανακάλυψη του νοήματος της ζωής, ανακάλυψε το Χριστό προσωπικά. Για την αγωνία και την αναζήτησή του, αλλά και την πρώτη εμπειρία της ύπαρξης του Θεού στη ζωή του.
Μετά την κοίμηση του επισκόπου Αντωνίου, τη μητρόπολη Σουρόζ υπηρετεί ως τοποτηρητής ο π. Βασίλειος Όσμπορν, επίσκοπος Σεργίεβο.

Ένα μικρό οδοιπορικό για το Άγιο Όρος και την ζωή των μοναχών.
Εκτέλεση Παραγωγής : CINE VIDEO
Βαγγέλης Σερντάρης
Γιώργος Ζερβουλάκος
Φωτογραφία : Τάκης Ζερβουλάκος
Κείμενα : Γιάννης Πετσόπουλος
Ειδικοί Σύμβουλοι : Μοναχός Θεόκλητος Διονυσιάτης
Μοναχός Ιουστίνος Σιμωνοπετρίτης
Επεξεργασία Εικόνας : CINEMAGIC και COLOR FILM SERVICES LONDON
Μοντάζ : ROGER CROOCK
Ήχος : Κώστας Σκιαδάς
Επεξεργασία Ήχου : STUDIO SKLAVIS
Συμπαραγωγή : CINE – VIDEO και IFPA