Ἄς φανταστοῦμε

Ας φανταστούμε Ευγένιος Τριβιζάς
Για να εφεύρεις, χρειάζεσαι μόνο φαντασία και ένα σωρό σκουπίδια. Οι επιστήμονες επιστρατεύουν πιο πολύ τη φαντασία, παρά τη γνώση τους. Η γνώση περιορίζεται σε αυτό που καταλαβαίνουμε μια ιστορική στιγμή, ενώ η φαντασία αγκαλιάζει αυτά που θα επινοήσουμε στο μέλλον. Στόχος του εκπαιδευτικού συστήματος δεν πρέπει να είναι τόσο η γνώση, όσο το να καλλιεργήσουμε τη φαντασία.
Ο Ευγένιος Τριβιζάς μιλά για τη σημασία της φαντασίας στη ζωή των παιδιών και για το πώς το εκπαιδευτικό σύστημα οφείλει να τα βοηθά να ξεπερνούν την πραγματικότητα αντί να την υπηρετούν. Και μας παροτρύνει να χρησιμοποιούμε τη φαντασία μας, για να χτίσουμε έναν καλύτερο κόσμο.

Ο Ευγένιος Τριβιζάς ανεβαίνει στη σκηνή. Το χειροκρότημα είναι παρατεταμένο. Έρχεται από τα βάθη της παιδικής μας φαντασίας έχοντας ανακαλύψει γύρω στις484 χώρες, με πιο γνωστή απ όλες τη Φρουτοπία και πολλές άλλες όπως το Νησί των Πυροτεχνημάτων, το Πιπερού, το Κουτσολιστάν, το Κουφέιτ, την Κουμασιλάνδη, τη Χώρα των Χαμένων Χαρταετών και την Πολιτεία με Όλα τα Χρώματα εκτός από το Ροζ.

Αγαπημένος συγγραφέας βιβλίων για παιδιά κάθε ηλικίας, αρνείται ότι είναι ο εγκληματολόγος που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Reading και δηλώνει επίσης δοκιμαστής καναπέδων, ζογκλέρ μελάτων αυγών, υπάλληλος ζαχαροπλαστείου που παρασκευάζει ζελέδες για νάνους στην Αββησυνία (λογικό μιας και έχει σπουδάσει γαλακτοκομία στη Γουαδελούπη) και εφευρέτης.

Ανάμεσα στις πιο γνωστές του εφευρέσεις είναι ο γαργαλιός (ένα μηχάνημα που σε γαργαλάει όταν είσαι λυπημένος), το ελαφρύδι (το αντίθετο από το βαρύδι), το ηλεκτρικό ρουφοσκόπιο, ο φαγώσιμος χαρτοπόλεμος, η μπανιέρα με τις δώδεκα τρύπες, η μελωδική ομπρέλα, οιπτάμενος ανεμόμυλος, το παπιγιόν για νάνους και η τσουλήθρα με τα σκαλοπάτια.

Για τις μετακινήσεις του χρησιμοποιεί συνήθως το ιπτάμενο κρουασάν και γράφει τα βιβλία του με φτερό παγονιού βουτηγμένο σε μελάνι ασημένιας σουπιάς. Βλέπει παντού άοραταπράσινα καγκουρώ, θα ήθελε σε μια άλλη ζωή να είναι κουνελούπι και φοβάται τρομερά τιςανθρωποφάγες μπανιέρες και τα φερμουαρόφιδα.

Ζει μόνιμα τα τελευταία χρόνια στο Νησί των Πυροτεχνημάτων με τον παπαγάλο του, τη Σύνθια και έχει μια εξαιρετικά σπάνια συλλογή του περιλαμβάνει: ένα πούπουλο από το μαξιλάρι που κοιμόταν η πεντάμορφη πριγκιποπούλα, το κορδόνι από το δεξί παπούτσι του παπουτσωμένου γάτου, ένα τούβλο απ’ το σπίτι που είχαν χτίσει τα τρία γουρουνάκια, τα γυαλιά της γιαγιάς της Κοκκινοσκουφίτσας και το φιτίλι από το λυχνάρι του Αλαντίν.

Άλλωστε ο μεγάλος Έλληνας παραμυθάς μας έχει μεγαλώσει όλους. Η φρουτοπία είναι μια από τις πιο αγαπητές ελληνικές παιδικές σειρές που μεγάλωσε περίπου τρεις γενιές Ελλήνων. Ο Τριβιζάς μίλησε για τα παραμύθια του, τους ήρωες και τα gadgets που έχει φανταστεί μέσα στα παραμύθια του και πως χρόνια αργότερα αυτές οι εφευρέσεις του έχουν γίνει πραγματικότητα. «Μη σκοτώνετε την φαντασία των παιδιών» είπε ο παιδικός συγγραφέας και εγκληματολόγος. Με το τέλος της ομιλίας του, όλο το θέατρο έχει σηκωθεί όρθιο χειροκροτώντας τον μεγάλο παραμυθά.

Ο Ευγένιος Τριβιζάς είναι δικηγόρος, πτυχιούχος της Νομικής και των Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος πτυχίου Master of Laws (University College) και διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (London School of Economics and Political Science). Διδάσκει Εγκληματολογία και Συγκριτικό Ποινικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Reading και διευθύνει το Τμήμα Εγκληματολογικών Μελετών του ίδιου Πανεπιστημίου (Director of Criminal Justice Studies).
Έχει γράψει πάνω από 120 βιβλία
Πολλά από τα βιβλία του και τα θεατρικά του έργα έχουν μεταφραστεί στα ιαπωνικά, τα ισπανικά, τα αγγλικά, τα γερμανικά, τα ολλανδικά, τα σουηδικά και πολλές άλλες γλώσσες.
Στην Ελλάδα έχει βραβευθεί από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, ενώ στην Αγγλία και την Αμερική βιβλία του έχουν λάβει μεταξύ άλλων τα βραβεία Parents Choice Amazing Accomplishment Award, Τhe Shefficedls children’s Book Award Commendation, Judson, Massachusetts Children’s Choice Award, Arizona Library Association Young Readers Award
Το βιβλίο του «Τα Τρία Μικρά Λυκάκια» έφτασε στη δεύτερη θέση των αμερικάνικων παιδικών best sellers (Picture Books).
Το θεατρικό του έργο «Το όνειρο του σκιάχτρου» παίχτηκε το 1992 στο θέατρο του Βρετανικού Μουσείου της Αγγλίας στα πλαίσια του European Arts Festival.
Αποσπάσματα από τα βιβλία του περιλαμβάνονται σε πολλά σχολικά βιβλία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Πηγή: http://blog.tedxathens.com