Χριστούγεννα στοὺς Ἁγίους Τόπους

Ο Ιερέας λειτουργεί στην Αγία Τράπεζα που έχει δημιουργηθεί πάνω απο το σημείο τής Γέννησης του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού!
Σήμερα η Βηθλεέμ είναι μια μικρή πόλη η οποία βρίσκεται νοτιοδυτικά των Ιεροσολύμων και σε απόσταση 10 χλμ.
Οι προφήτες Ησαίας και Μιχαίος προφήτεψαν πως από αυτή θα έρθει ο Μεσσίας.
Η τύχη της άλλαξε ριζικά τον 4ο αιώνα όταν η Αγία Ελένη έκτισε πάνω στο Σπήλαιο της Γεννήσεως του Χριστού μεγαλόπρεπη Βασιλική, γεγονός που τον έβγαλε από την αφάνεια και την κατέστησε σπουδαίο προσκυνηματικό και λατρευτικό κέντρο.
Σήμερα οι κάτοικοί της είναι Άραβες, Ορθόδοξοι Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι

ΣΠΗΛΑΙΟ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Ο τόπος της γέννησης του Χριστού. Βρίσκεται κάτω από το Ιερό Βήμα της Βασιλικής της Βηθλεέμ. Έχει δύο εισόδους μια απο το βόρειο μέρος με 16 σκαλοπάτια και δεύτερη από το νότιο με 13 σκαλοπάτια. Το μήκος του είναι 12,5 μέτρα και το πλάτος 3,20. Φωτίζεται από τις πολλές καντήλες όλων των δογμάτων που προσδίδουν ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια. Στο σημείο της Γέννησης έχει τοποθετηθεί ασημένιο αστέρι. Το δάπεδο είναι στρωμένο με μάρμαρο. Καθημερινά γίνεται λειτουργία από τους Ορθοδόξους. Φυσικά ανήκει στους Ορθοδόξους.

ΑΓΙΑ ΦΑΤΝΗ: Στο δεξιό μέρος του Σπηλαίου και ακριβώς δίπλα βρίσκεται η Αγία Φάτνη. Κατά την παράδοση είχε τοποθετήσει η Παναγία το Θείο Βρέφος σε άχυρα για να ζεσταθεί. Εδώ ήρθαν οι ποιμένες και οι μάγοι για να προσκυνήσουν.