Τὸ μυστήριο τῆς ἐξομολόγησης – Ἀρχιμανδρίτης Πορφύριος

Το μυστήριο της εξομολόγησης
Ένα από τα μεγαλύτερα δώρα του Θεού στον άνθρωπο είναι το μυστήριο της εξομολογήσεως. Πρόκειται για τη δυνατότητα που μας παρέχει ο Κύριος να αναβαπτιστούμε, να βάλουμε μια καινούρια αρχή στη ζωή μας και να πορευθούμε εν Χριστώ.

Σε αντίθεση με τα λοιπά μυστήρια, η εξομολόγηση δεν γίνεται παρουσία όλου του Σώματος, αλλά σε προσωπική επαφή του καθενός πιστού με τον πνευματικό του. Αυτό γίνεται, όχι γιατί δεν σχετίζεται με την κοινωνία των ανθρώπων, αλλά διότι είναι αναγκη η προσωπική αυτή σχέση και συνεννόηση μεταξύ των δύο να παραμένει άμεση, χωρίς κάποια παρεμβολή.

Η εξομολόγηση, δεν είναι μια σχολαστική απαρίθμηση σφαλμάτων. Ο σκοπός του μυστηρίου είναι η συνειδητοποίηση από μεριάς του πιστού ότι οι πράξεις του, όποιες κι αν είναι αυτές, τον θέτουν εκτός της εκκλησιαστικής κοινότητας, οδηγώντας τον στην αυτονόμηση της ύπαρξης του.

Η εξομολόγηση δεν αποτελεί δικαστήριο, ούτε ο ιερέας δικαστή που θα δικάσει και θα καταδικάσει τον πιστό με συνοπτικές διαδικασίες, αλλά χώρο αλλαγής και νήψης του πιστού.

Με τον Αρχιμ. Πορφύριο, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σκήτης Βεροίας

————————————————

Το βίντεο πλαισιώνει το Στιχηρό Ιδιόμελο των Αίνων της Κυριακής της Τυρινής “Τό στάδιον τῶν ἀρετών…” σε ήχο πλ. α’

Ψάλλει ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Μ.Τ.Χ.Ε. κ. Παναγιώτης Νεοχωρίτης Πηγή: https://youtu.be/13T__lUN0_I