Το ηφαίστειο στην Ισλανδία

Το ηφαίστειο στην Ισλανδία.
Το Γκρίμσβετν, το πιο ενεργό ηφαίστειο στην Ισλανδία, εξερράγη το Σάββατο (21/05/2011), προκαλώντας δεκάδες σεισμικές δονήσεις και μια στήλη στάχτης και καπνού, που εκτοξεύτηκε σε ύψος 20 χλμ.
Το ηφαίστειο το οποίο βρίσκεται κάτω από τον παγετώνα Βατνατζοκούλ στα νοτιοανατολικά της χώρας, τελευταία φορά είχε εκραγεί ήταν το 2004.
Η έκρηξη του ηφαιστείου Eyjafjallajoekull στην Ισλανδία ειναι ενα φαινόμενο που μεταξύ όλων των άλλων ειναι εντυπωσιακό, με χιόνι και λάβα.
Εκατοντάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, μετά από την έκρηξη του ηφαιστείου. Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στον παγετώνα Eyjafjallajoekull, τον πέμπτο μεγαλύτερο της χώρας, στον κρατήρα όπου στα τέλη Μαρτίου είχε σημειωθεί επίσης έκρηξη. Λόγω της αυξημένης δραστηριότητας ο παγετώνας είχε αρχίσει να λιώνει, απειλώντας με μεγάλες πλημμύρες τις γύρω περιοχές.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το ξύπνημα του ηφαιστείου ήταν 10 με 20 φορές πιο ισχυρό από αυτό του προηγούμενου. «Αυτή η έκρηξη είναι μια πολύ πιο βίαιη έκρηξη, λόγω της αλληλεπίδρασης του πάγου με το νερό», δήλωσε ο Andy Russell, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Newcastle στη Βόρεια Αγγλία και εμπειρογνώμονας στο θέμα των πλημμυρών από παγετώνες. «Όταν υπάρχει πάγος η έκρηξη είναι πιο δυνατή, καθώς δεν εκτονώνεται με ροή λάβας», εξηγεί ο καθηγητής.

Ο Pall Einarsson, γεωφυσικός στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας, είπε πως το μάγμα έλιωσε τον πάγο βάθους 200 μέτρων που κάλυπτε τον κρατήρα του ηφαιστείου, το νερό από τον οποίο κατέληξε στις πεδινές περιοχές γύρω από το ηφαίστειο.