Σὲ καινούρια βάρκα μπήκα

Σε καινούρια βάρκα μπήκα.
Το Αλάτι της Γης: «Του Κυριάκου η δοξαριά!..»
Ο Κυριάκος Γκουβέντας και η τέχνη στο λαϊκό βιολί
στην κλασική δισκογραφία του σμυρναίικου τραγουδιού Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015 (ώρα 13:00-15:00)
Το «Αλάτι της Γης» υποδέχτηκε τον Κυριάκο Γκουβέντα, έναν από τους κορυφαίους δεξιοτέχνες στο λαϊκό βιολί. Μαζί του ανακαλύπτουμε τα μυστικά της τέχνης των παλαιών μεγάλων δασκάλων στην κλασική δισκογραφία του σμυρναίικου τραγουδιού: του Δημήτρη Σέμση-Σαλονικιού και του Γιάννη Δραγάτση-Ογδοντάκη.
Αγαπημένα σμυρναίικα τραγούδια και καρσιλαμάδες, ταξίμια και αμανέδες, ζεϊμπέκικα, και τσιφτετέλια, πολίτικα χασάπικα και μικρασιάτικα συρτά.
Μια μεγάλη μουσική παρέα, με τη Σαβίνα Γιαννάτου, την Ειρήνη Δερέμπεη και τον Θοδωρή Μέρμηγκα στο τραγούδι, τον Κάρολο Κουκλάκη στο μπουλγαρί και τον Στέφανο Δορμπαράκη στο κανονάκι.
Ιδιαιτέρως τιμητική είναι η συμμετοχή του Νίκου Καρατάσου, σπουδαίου δεξιοτέχνη στο σαντούρι και το τσίμπαλο, ο οποίος στα 84 χρόνια του εξακολουθεί να είναι ενεργός και ακμαίος και ανακαλεί μνήμες από τη συνεργασία του με τη Ρόζα Εσκενάζυ και τους παλαιούς μεγάλους βιολάτορες.
Παράλληλα συμμετέχει μια ομάδα από μαθητές του Κυριάκου Γκουβέντα στο βιολί: Αλέξανδρος Αρχοντής, Ραφαήλ Βλαστάρης, Ευάγγελος Βοτέας, Κωνσταντίνος Κοκκαλιάρης, Νικόλαος Μήλας και Δέσποινα Συρίγου.
Χορεύουν μέλη του Εργαστηρίου Τέχνης και Πολιτισμού, με τον δάσκαλό τους τον Χρήστο Θεολόγο.
Έρευνα – παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Νικόλας Δημητρόπουλος
Εκτελεστής παραγωγός: Μανώλης Φιλαΐτης
Παραγωγή: FOSS
Ολόκληρη η εκπομπή
youtube.com/watch?v=bSlsfUC7MS0