Συνάντησα καὶ εὐτυχισμένους μαστόρους

Συνάντησα και ευτυχισμένους μαστόρους.
“Ξυλογλύπτης: Δημήτρης Χρηστίδης”
Σκοπός της εκπομπής είναι να προβάλλει τους ανθρώπους που με την αφοσίωσή τους στην τέχνη τους, διατηρούν ζωντανή την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας.
Τεχνίτες απ’ όλη την Ελλάδα, ανοίγουν τα εργαστήρια και την καρδιά τους και μιλούν για τη δουλειά, τη ζωή και τα έργα που δημιουργούν, με κόπο και μεράκι.
Σήμερα, βέβαια, τα επαγγέλματα αυτά αργοσβήνουν, αφενός διότι η εξέλιξη και ο εκσυγχρονισμός κάλυψαν τις ανάγκες, και αφετέρου διότι δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση από τους νεότερους να ασχοληθούν. Έτσι λοιπόν οι παραδοσιακές τέχνες χάνονται, δεν παύουν όμως να αποτελούν ένα τεράστιο και αναπόσπαστο κεφάλαιο του λαϊκού μας πολιτισμού.

Ο κύριος Δημήτρης Χρηστίδης ζει στο Αηδονοχώρι Κονίτσης, κοντά στα Αλβανικά σύνορα. Ανάμεσα σε οξιές, βελανιδιές, πουρνάρια, φλαμουριές. Λουλούδια, ζώα, πουλιά, ανθρώπινες φιγούρες, τα θέματά του. Η φύση τον επηρεάζει, απ’ αυτήν αντλεί τα θέματά του.
Σ’ ένα υγρό χειμωνιάτικο τοπίο — τρεις ημέρες συνέχεια έβρεχε — ο κ. Χρηστίδης μιλά για την δουλειά του, ψάλει, περιγράφει τα τέμπλα που σκάλισε, τραγουδάει, μαγειρεύει, ψάχνει ρίζες και κορμούς για να φτιάξει καινούργια έργα. Έχεις την αίσθηση πως αυτός και η γυναίκα του, η κ. Ρένα, είναι ένα με το τοπίο. Καθώς η σγρόπια του (το εργαλείο ξυλογλυπτικής) αναδεικνύει φιγούρες μέσα απ’ τα νερά του ξύλου, η κάμερα, αναζητά τις πτυχές της ψυχής του κ. Δημήτρη.

Σκηνοθέτης: Περικλής Χούρσογλου
Αρχισυνταξία: Γιώτα Στεφανίδου
Δ/νση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης
Μουσική: Γιώργος Παπαδάκης
Οπερατέρ: Δημήτρης Ζησόπουλος
Υπεύθυνος παραγωγής: Γιάννης Πετρόπουλος
Επιμέλεια παραγωγής: Τίμος Αναστασόπουλος
Παραγωγή: Sports Comm.