Σήμερα εἶναι Κυριακή: Ἡ ἀρχαία τραγωδία

Σήμερα είναι Κυριακή: Η αρχαία τραγωδία
Το αρχαιοελληνικό θέατρο ως εκδίπλωση του μεταφυσικού “τέμπλου” του απλού ανθρώπου — με σκοπό την παίδευσή του σε ένα διαρκώς πληρέστερο ήθος.
Η αφομίωση των υψηλών πολιτιστικών στοιχείων της κλασσικής τραγωδίας μέσα στη λειτουργική ζωή των χριστιανικών κοινοτήτων.
Η απουσία της “έκστασης” από τη σύγχρονη αστική ζωή — και η παρουσία της (με φωτεινό όμως, τώρα, περιεχόμενο) μέσα στο εκκλησιατικό λατρευτικό βίωμα.
Το παράδειγμα των «Βακχών». Ο Ευριπίδης ως ένας ποιητής που εξέλαβε την υπόστασή του στα σοβαρά. Ο προβληματισμός του πάνω στο τρίπτυχο Θεός – κόσμος – άνθρωπος. Η εμβάθυνση της σκέψης του πάνω στην ύπαρξη του Θεού. Η συνειδητοποίηση του «ορίου» στις κατανοήσεις του.
Η κριτική του μεταφυσικού πλαισίου της εποχής του ως ανάδειξη τού (αρχαιοελληνικού) αιτήματος για υπέρβασή αυτού του πλαισίου. Η προλείανση, εν τέλει, του εδάφους — μέσω του έργου αυτού του μεγαλοφυούς τραγωδού — για τη συνάντηση με τον Χριστιανισμό.

Ο φιλόλογος Κώστας Γανωτής διεξάγει μια συναρπαστική συζήτηση με τον Βασίλη Ξυδιά, μέσα στα πλαίσια της εκπομπής «Σήμερα είναι Κυριακή», που μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό της ΕΤ1 κατά την περίοδο 1989-90.