Ποῦ κάνουν τὶς διακοπές τους οἱ Δανοί;

Πού κάνουν τις διακοπές τους οι (ευτυχισμένοι) Δανοί;
Η Δανία είναι μία χώρα για την οποία σπάνια μιλάμε – και ας έχει ανακηρυχτεί η πιο ευτυχισμένη στον κόσμο, σύμφωνα με το World Happiness Report που συντάσσει το Earth Institute του πανεπιστημίου της Columbia. Μάλιστα τα τελευταία 40 χρόνια φέρνει μόνο πρωτιές στον συγκεκριμένο κατάλογο. Πώς άραγε ζουν οι Δανοί; Σήμα κατατεθέν τους είναι η ανάγκη για σπιτική θαλπωρή και η αγάπη τους για τη ζεστή αίσθηση που προσφέρει το ήρεμο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον. Δεύτερη πόλη στην προτίμησή τους, μετά τη δημοφιλή Κοπεγχάγη (την πιο ευτυχισμένη πόλη του κόσμου), είναι ένα πολύβουο λιμάνι, το οποίο προτιμούν για τις ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές διακοπές τους: το παραλιακό θέρετρο Skagen, στο βορειότερο άκρο της χώρας.

Καλλιτέχνες και ψαράδες

Το Skagen αποτελεί ονειρεμένο προορισμό διακοπών για τους Δανούς. Είναι γνωστό για το άπλετο, εντυπωσιακό φως του και τα εκπληκτικά τοπία που προσφέρει η δανέζικη βόρεια Γιουτλάνδη. Δικαιολογημένα λοιπόν προσέλκυσε (από τον 19ο αιώνα) πολλούς γνωστούς ζωγράφους (κυρίως θαλασσινών τοπίων), αρχιτέκτονες αλλά και ποιητές από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι το μετέτρεψαν σε αποικία καλλιτεχνών συμβιώνοντας αρμονικά με τους τραχείς ντόπιους ψαράδες.

Αρχιτεκτονικό κόσμημα

Η περιοχή διαθέτει 65 χιλιόμετρα από λευκές αμμώδεις παραλίες (πεντακάθαρες, οργανωμένες και βραβευμένες με «Γαλάζιες Σημαίες») και πολλούς αμμόλοφους.Τα κτίρια της πόλης του Skagen είναι μοναδικά, σχεδόν παραμυθένια, και υπακούουν πιστά στον ίδιο χρωματικό κώδικα. Μικρό ψαροχώρι του κάποτε, το Skagen κατόρθωσε σιγά – σιγά να γίνει ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα. Στον απόηχο του παρελθόντος μπορεί ακόμα να συναντήσει κάποιος στις αμμουδιές μικρά ξύλινα εξοχικά σπίτια με αχυρένιες σκεπές.

Ρέγκες και ιστιοπλοϊκά

Ο σφυγμός της πόλης των 9.000 κατοίκων (και των 2 εκατομμυρίων επισκεπτών τον χρόνο) χτυπά στο λιμάνι, που σφύζει από ιστιοπλοϊκά σκάφη, ενώ είναι σταθμός και για κρουαζιερόπλοια. Κατέχει τον τίτλο του μεγαλύτερου αλιευτικού λιμανιού της Δανίας, που σημαίνει ότι εκεί είναι το βασίλειο της ρέγκας – εξάλλου στο Skagen στεγάζεται το μεγαλύτερο εργοστάσιο ιχθυέλαιου στον κόσμο.

Τα δανέζικα τοπία έχουν τη χάρη τους

Η σύντομη γνωριμία μας με το Skagen έγινε χάρη στον φωτογράφο Rico Bergholdt Hansen, που τράβηξε αυτό το όμορφο βίντεο. Όπως εξηγεί ο ίδιος, έδωσε ένα θερμότερο τόνο στα χρώματα, ενώ χρησιμοποίησε ειδικό φίλτρο για να αναδείξει τον εκπληκτικό γαλάζιο ουρανό. Βέβαια ίσως ο δανέζικος ουρανός και η θάλασσα φανούν σε κάποιους λίγο άχρωμοι. Φταίει όμως η Ελλάδα που μας έχει κακομάθει με τα έντονα και συναρπαστικά χρώματά της.