Παναγία ἡ Ἐσφαγμένη

Παναγία η Εσφαγμένη
Θαυματουργός εικόνα της Ι.Μ. Μονής Βατοπαιδίου
Κάτι που χαρακτηρίζει ιδιαίτερα την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου είναι η ύπαρξη πολλών θαυματουργών εικόνων της Παναγίας μας· έχουν παραμείνει στην Μονή επτά θαυματουργές εικόνες της Κυρίας Θεοτόκου. Μαζί με το γεγονός ότι εδώ φυλάσσεται και η Αγία Ζώνη, το μοναδικό Θεομητορικό ένδυμα που έχει διασωθεί από την επίγεια ζωή της Παναγίας, καθιστούν το Βατοπαίδι μία Θεοτοκοσκέπαστη Μονή με ιδιαίτερη Θεομητορική Χάρη.

Παναγία η Εσφαγμένη
Η θαυματουργός αυτή εικόνα είναι τοιχογραφία του 14ου αιώνα και βρίσκεται στον νάρθηκα του παρεκκλησίου του Αγίου Δημητρίου, το οποίο είναι ενσωματωμένο στο καθολικό. Το θαύμα, που σχετίζεται με αυτήν την εικόνα έχει ως εξής: Στόν τότε εκκλησιαστικό και ιεροδιάκονο (εκκλησιαστικός είναι ο μοναχός που έχει ως διακόνημα τον ευπρεπισμό του καθολικού), κάποια ημέρα ο τραπεζάρης δεν του έδωσε φαγητό, γιατί το ζητούσε παράκαιρα. Αυτός θυμωμένος επέστρεψε στο καθολικό, και με ένα μαχαίρι κτύπησε το πρόσωπο της Παναγίας λέγοντάς Της: «Εγώ κάθε ημέρα κουράζομαι και σε διακονώ και Εσύ δεν μου δίνεις ούτε φαγητό». Από το πλήγμα που προκλήθηκε στην εικόνα άρχισε να τρέχει αίμα –στο δεξιό μάγουλο κάτω από το μάτι της Παναγίας– ενώ ο ίδιος τυφλώθηκε και έπεσε κάτω λιπόθυμος. Επί τρία χρόνια έμεινε σε στασίδι απέναντι από την εικόνα, κλαίγοντας και παρακαλώντας να συγχωρηθεί. Η Παναγία αφού εμφανίστηκε στον ηγούμενο, συγχώρεσε και θεράπευσε τον διάκονο, αλλά είπε στον ηγούμενο: «Το χέρι, που κτύπησε την εικόνα μου θα μείνει ξηρό επί ζωής και άλιωτο μετά θάνατον».
Πράγματι όταν πέθανε αυτός ο μοναχός και κατόπιν έγινε η εκταφή των οστών του, το δεξί του χέρι βρέθηκε μαύρο και άλιωτο προς παραδειγματισμό των επομένων γενεών από το σφάλμα και την μετάνοια του μοναχού.