Παναγία ἡ Παντάνασσα

Παναγία η Παντάνασσα
Θαυματουργός εικόνα της Ι.Μ. Μονής Βατοπαιδίου
Κάτι που χαρακτηρίζει ιδιαίτερα την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου είναι η ύπαρξη πολλών θαυματουργών εικόνων της Παναγίας μας· έχουν παραμείνει στην Μονή επτά θαυματουργές εικόνες της Κυρίας Θεοτόκου. Μαζί με το γεγονός ότι εδώ φυλάσσεται και η Αγία Ζώνη, το μοναδικό Θεομητορικό ένδυμα που έχει διασωθεί από την επίγεια ζωή της Παναγίας, καθιστούν το Βατοπαίδι μία Θεοτοκοσκέπαστη Μονή με ιδιαίτερη Θεομητορική Χάρη.

Παναγία η Παντάνασσα
Η θαυματουργός αυτή εικόνα είναι φορητή του 17ου αιώνα και βρίσκεται στο αριστερό προσκυνητάρι του βορειανατολικού κίονα του καθολικού. Έλαβε όμως η εικόνα αυτή την ειδική Χαρη από τον Θεο να θεραπεύει την φοβερή ασθένεια του καρκίνου στις ημέρες μας. Ένα συγκλονιστικό θαύμα έγινε το 1991· όταν είχε έρθει στην Μονή μας ένας Ρώσσος ιερέας και πήρε ως ευλογία πολλά χάρτινα αντίγραφα της Παναγίας της Παντανάσσης και τα μοίρασε στο Παιδικό Ογκολογικό Κέντρο της Μόσχας. Εκεί σε αυτό το Νοσοκομείο νοσηλευόταν και ένα οκτάχρονο παιδάκι ο Μιχαήλ Ιακούνιν που έπασχε από καρκίνο. Απέναντι από το κρεβάτι του παιδιού βρισκόταν κρεμασμένο το χάρτινο αντίγραφο της Παντανάσσης. Κάποια ημέρα όμως ο Μιχαήλ έπαθε ανακοπή καρδίας και παρούσης της μητέρας του παιδιού και μίας νοσοκόμας βγαίνουν δύο ακτίνες φωτός από την εικόνα της Παναγίας και πέφτουν πάνω στο νεκρό παιδάκι και η καρδιά του άρχισε ξανά να λειτουργεί.
Μετά από αυτό το θαύμα και κατόπιν προτροπής του πατριάρχου Μόσχας στείλαμε ένα αντίγραφο στον ναό των Αγίων Πάντων κοντά σε αυτό το Νοσοκομείο. Τώρα έχει γίνει ιδιαίτερη πτέρυγα και παρεκκλήσιο στο Νοσοκομείο προς τιμή της Παναγίας της Παντανάσσης. Ενώ με την πάροδο των χρόνων έχουν μεταφερθεί αρκετά αντίγραφα στην Ρωσσία, στην Ρουμανία και σε πολλά μέρη της Ελλάδος. Είναι γνωστές αναρίθμητες περιπτώσεις καρκινοπαθών που έχουν θεραπευθεί στις ημέρες μας, μετά από παράκληση μπροστά στην Παναγία την Παντανάσσα.
Σύμφωνα με αφηγήσεις συγχρόνων Γερόντων της Μονής, το πρώτο δείγμα ότι η εικόνα είχε ιδιαίτερη Χαρη ήταν το εξής γεγονός: Μια μέρα ένας νέος μπήκε στον ναο και πηγαίνοντας να προσκυνήσει την εικόνα, άστραψε ξαφνικά το πρόσωπο της Παναγίας και μια αόρατη δύναμη τον έριξε καταγής. Μολις συνήλθε, εξομολογήθηκε με δάκρυα στούς πατέρες ότι ζούσε μακρυά από τον Θεο και επιδιδόταν στην μαγεία. Ετσι η θαυματουργική επέμβαση της Θεοτόκου έπεισε τον νέο να αλλάξει ζωή και να γίνει άνθρωπος θεοσεβής.