Παναγία τῆς Σγράπας-Ναυαρίνο

Παναγία της Σγράπας-Ναυαρίνο.
Ομιλεί ο ο Αρχιμανδρίτης του Ιερού Ναού Παναγίας της Σγράππας π. Ιερεμίας.

Βορειοδυτικά της Πύλου και κοντά στο χωριό Γιάλοβα, του Δήμου Πύλου και επάνω σε λόφο ευρίσκεται το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σγράπας, αποτελούμενο από έναν μικρό Ναό, χώρους υποδοχής και μεγάλους ξενώνες για τούς προσκυνητές.
Γύρω στα 1890 κάτοικοι από ορεινές περιοχές της Αρκαδίας, αναζητούντες “χειμαδιά” για τα ποίμνιά τους ήρθαν και κατοίκησαν στην περιοχή. Από το Ναό, που είχε στο μεταξύ καλυφθεί από πέτρες, χώματα και θάμνους δεν υπήρχε τίποτα.

Μεταξύ αυτών πού εγκαταστάθηκαν ήταν και η οικογένεια του Νικολάου Αργυρόπουλου από τη Μπολέτα (σήμερα λέγεται Μάκρη και βρίσκεται κοντά στην Τρίπολη) με τη γυναίκα του Αναστασία και τα τρία αγόρια τους. Στην ευσεβή λοιπόν Αναστασία παρουσιάστηκε η Παναγία και της αποκάλυψε την ύπαρξη της Εικόνος Της, θαμμένης στα ερείπια του ως άνω Ναού. Ύστερα από πολλές προσπάθειες και ανασκαφές των κατοίκων της περιοχής, κυρίως όμως χάρι στην υπομονή της εντολοδόχου, της Παναγίας, ευρέθη η Ιερά Εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής στις 23 Αυγούστου 1892, με την επιγραφή κάτω απ” αυτή:

ʺ 1835 + παρά Ἀναστασίου Ἀλεξοπούλου ʺ.

Έτσι κτίστηκε ο σημερινός Ναός και με την πάροδο των χρόνων οι Αρκάδες αισθανόμενοι την ιδιαίτερη τιμή, πού τους έκανε η Παναγία και παρουσιάστηκε σε συμπατριώτη τους, για την εύρεση της Εικόνος Της, κατασκεύασαν με εράνους, τους ξενώνες ανατολικά του Ιερού Ναού.

Το προσκύνημα της Σγράπας πανηγυρίζει δύο φορές το χρόνο: Την Παρακευή της Διακαινησίμου Εβδομάδος, την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, την παράσταση της οποίας ιστορεί η ευρεθείσα Εικόνα και την 23η Αυγούστου την Απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ενώ πολύς λαός προσέρχεται στις παραπάνω πανηγύρεις ψάλλοντας το Ἀπολυτίκιο:

Ήχος γ΄ Μέγαν εύρατο.

“Μέγαν εύρατο Πυλία κλέος, την εικόνα σου, αγνή Παρ­­θένε, υπό την γήν κρυπτομένην και μένουσαν φανερωθείσαν δε ταύ­­την εν θαύμασι, λαός πιστός εορτάζει την εύρεσιν. Όθεν, Άχραντε δώ­ρη­σαι τα ελέη σου, και πάρεχε προστασίαν σου πάσι τοίς ανυμνουσί σε”.