Οἱ Ἱεροὶ Κανόνες ὡς μέσο θεραπείας τοῦ ἀτόμου – π. Βασίλειος Καλλιακμάνης

Οι Ιεροί Κανόνες ως μέσο θεραπείας του ατόμου – π. Βασίλειος Καλλιακμάνης
Η ζωή μέσα στην Εκκλησία είναι μια ζωή συνεχούς προσπάθειας για την διόρθωση των σφαλμάτων που μας κρατούν μακριά από την χαρά της εν Χριστώ ζωής. Σε αυτή την προσπάθεια, στην οποία μετέχουν όλοι όσοι θέλουν να μετέχουν στο μυστήριο της Εκκλησίας, από τους μεγαλύτερους αγίους μέχρι τους πιο απλούς λαϊκούς, μεγάλο ρόλο παίζουν και οι Ιεροί Κανόνες.

Αυτοί οι Κανόνες, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν με τους ανθρώπινους και κτιστούς νόμους ενός κράτους, όπως μας παρουσιάζονται μέσα στο Ευαγγέλιο, αποτελούν οδηγό για εμάς τους Χριστιανούς, για να «θεραπεύσουμε» τα καθημερινά σφάλματα στα οποία κάθε άνθρωπος μπορεί να πέσει, από τα μικρότερα έως και τα πολύ σημαντικά παραπτώματα. Οι Ιεροί Κανόνες τίθενται έτσι ως μέσα πραγματικής θεραπείας για τον άνθρωπο, ο οποίος με πίστη και αγάπη θέλει όντως να μετέχει στη ζωή της Εκκλησίας.

Με τον π. Βασίλειο Καλλιακμάνη, καθηγητή Ηθικής και Ποιμαντικής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

————————————————

Το βίντεο πλαισιώνει το Ιδιόμελον του Β’ Κατανυκτικού Εσπερινού (Κυριακή της Ορθοδοξίας) «Δεύτε Εκκαθάρωμεν», σε μέλος του Ιακώβου Πρωτοψάλτου, ήχος πλ.δ’.

Ψάλλει ο δρ. Γρηγόριος Αναστασίου, Γραμματέας του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, πρωτοψάλτης του Ι.Ν Αγίας Μαρίνης Άνω Ιλισίων και χοράρχης του χορού «Ιλισιώτες ψάλτες».