Μητροπολίτης Νικοπόλεως καὶ Πρεβέζης, Μελέτιος Καλαμαρὰς †

Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης, Μελέτιος Καλαμαράς †
Χαιρετισμός του Μακαριστού Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης, Μελετίου στο 4ο Φεστιβάλ παραδοσιακού χορού “καλοκαίρι και πολιτισμός” στις 21 Ιουλίου 2005 στο Κανάλι Πρέβεζας.

Αξίζει να ακούσετε τα ουσιαστικά και σοφά λόγια, που απευθύνει στο κοινό της εκδήλωσης, χωρίς να πλατυάζει για τη θρησκεία, όπως συνηθίζει η πλειονότητα των ιεραρχών.

Αναφέρει χαρακτηριστικά:
“Όσο είναι Παρθενώνας, όσο είναι τα έγγραφα του Θουκυδίδη και του Αριστοτέλη, άλλο τόσο πολιτισμός των Ελλήνων είναι οι χοροί τους, τα ρούχα τους, η ομιλία τους και το πνεύμα τους. Ίσως περισσότερο από τα άλλα. Τα άλλα είναι καρπός αυτού του πνεύματος, το οποίο ζει, όχι μόνο μέσα σε οριμένες μεγάλες προσωπικότητες, αλλά σε όλο ανεξάρτητα το λαό μας, ο οποίος ακριβώς, επειδή έχει αυτές τις πολιτιστικές ρίζες, έχει αυτό το μοναδικό μεγαλείο μέσα στους λαούς του κόσμου”

Ο Μελέτιος ήταν ένας ιεράρχης που αφουγκράζονταν την κοινωνία. Ζούσε μέσα σε αυτή και προσπαθούσε να δώσει λύσεις στα καυτά της θέματα τόσο με τα λόγια του, αλλά πολύ περισσότερο με τα έργα του.
Ήταν μια σπάνια πνευματική φυσιογνωμία και πρωτοπόρος στην Ορθόδοξη εκκλησία, αφού μετέφρασε τα ιερά κείμενα στη δημοτική γλώσσα.
Μάλιστα στους ναούς της Μητρόπολης Νικοπόλεως και Πρεβέζης οι ευχές και το ιερό Ευαγγέλιο διαβάζονταν στη δημοτική γλώσσα, κάνοντας κατανοητό το κείμενο στους πιστούς.
Η εκδημία του είναι μεγάλη απώλεια για τον τόπο και το κενό του θα είναι δυσαναπλήρωτο.
Αιωνία του η Μνήμη.
Θα είναι πάντα στο νου και στην καρδιά μας.