Λῆμνος.Τὰ παιδιά ἀνακαλύπτουν

Λήμνος.Τα παιδιά ανακαλύπτουν
Η Λήμνος ανήκει στη θαλάσσια επικράτεια του Βορείου Αιγαίου και βρίσκεται σε ίση σχεδόν απόσταση από το Άγιον Όρος και τον Ελλήσποντο. Ψηλά στο Θρακικό πέλαγος, ανάμεσα σε Σαμοθράκη, Ίμβρο και Μυτιλήνη, μαζί δε με τον Άγιο Ευστράτιο αποτελούν την επαρχία Λήμνου του Νομού Λέσβου.
Η γεωγραφική της θέση καθόρισε την ιστορική της πορεία, από τα βάθη της προϊστορίας μέχρι και τη σημερινή εποχή.
«Λήμνος γαιάων πολύ φιλτάτη απασέων»…και με αυτόν τον ποιητικότατο τρόπο ο Όμηρος, εκφράζει την άμετρη χαρά ενός Ολύμπιου θεού!
«Λήμνος, η πιο αγαπημένη απ’ όλες τις στεριές» λοιπόν, δια στόματος Ηφαίστου…
Η Λήμνος σημειολογικά και λόγω εμφανέστατης και έντονης ηφαιστειογενούς δραστηριότητας θεωρήθηκε σαν το νησί του Ηφαίστου, του «θεού της φωτιάς».
Η νήσος Λήμνος αποτελεί σήμερα μία μοναδική ακριτική γωνιά της πατρίδας μας, αδιαπραγμάτευτης φυσικά ελληνικότητας και μοναδικό προπύργιο του από αιώνων φιλειρηνικού και μοναδικού πολιτισμού μας.
Στην άκρη του Ρωμαίικου Γιαλού, κάτω από το Κάστρο, στις 8 Οκτωβρίου του 1912 αποβιβάστηκαν άνδρες του θωρηκτού Αβέρωφ, για να απαιτήσουν την άμεση παράδοση της Λήμνου στον Ελληνικό Στόλο, ο οποίος ορμώμενος από τον Μούδρο, απελευθέρωσε τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, εδραιώνοντας έτσι την Ελληνική κυριαρχία στο Αρχιπέλαγος υπό τον Παύλο Κουντουριώτη.
Η Μύρινα, πρώτη από θαλάσσης πύλη του νησιού, με το εντυπωσιακό της κάστρο, που κτίστηκε τον 12ο αιώνα μ.Χ. από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ανδρόνικο Α’ Κομνηνό, επάνω στα ερείπια πελασγικού τείχους.
Η γιγάντια βράχινη έξαρση στην οποία εδράζεται το κάστρο χωρίζει την ακτογραμή της Μύρινας σε δύο «γιαλούς», τον Ρωμαίικο και τον Τούρκικο Γιαλό.
Η «πεταλουδόσχημη Λήμνος» στηρίζει το πλούσιο ταλέντο της, στο να παραθέτει απειρία φυσικών ομορφιών, στα γεωλογικά της γονίδια και το πολυτάρακτο παρελθόν της…
Μία πολυτάλαντη προσωπικότητα και ένας ακούραστος άρχοντας του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κ. Θεόδωρος Μπαβέας, ιατρός βιοπαθολόγος, πρώην Αντινομάρχης Λέσβου και πρώην Έπαρχος, μας χαρίζει πολύτιμα στοιχεία για το άθλημα του Πεντάθλου.
-Η μυθολογία και η προϊστορία της Λήμνου, μας έχει δώσει το δικαίωμα ως απόγονοι της Υψιπύλης και του Ιάσονα να κάνουμε γνωστό στον κόσμο, ότι το Πένταθλο έχει πατρίδα τη Λήμνο!-
Ο ναός της Παναγίας της Κακκαβιώτισσας είναι κτισμένος μέσα στο σπήλαιο της κορυφής του λόφου Κάκκαβου, ασκεπής και με κάτασπρους τοίχους.
Το σκηνικό ολόγυρα είναι μυστηριακό, με άπειρες εσοχές στους βράχους, που ίσως κάποτε να ήταν κελιά μοναχών, ή παρατηρητήρια για τον φόβο των πειρατων…
Αλέξανδρος Τσαντούλας