Κύριε, ἂν μπορεῖς νὰ κάνεις κάτι – Μητρ. Σισανίου & Σιατίστης κ. Παῦλος

Κύριε, αν μπορείς να κάνεις κάτι
Ομιλία Μητροπολίτη Σισανίου & Σιατίστης κ. Παύλου στον Ι. Ναό Αναλήψεως Σωτήρος Καρτεράδου Θήρας.
Το πρωί της Κυριακής 22/3/2015, τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Σωτήρος Καρτεράδου η Θεία Λειτουργία Ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σισανίου & Σιατίστης κ. Παύλου.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος παίρνοντας αφορμή από την ευαγγελική περικοπή της θεραπείας του παιδιού με το δαιμονικό πνεύμα και ιδιαίτερα από τη φράση του πατέρα του παιδιού: «Κύριε, αν μπορείς να κάνεις κάτι, σπλαχνίσου μας και βοήθησέ μας», αναφέρθηκε στην εμπιστοσύνη που πρέπει κάθε χριστιανός να έχει στο θεό. Σήμερα όλοι λέμε ότι πιστεύουμε, αλλά η πίστη αυτή δεν εκδηλώνεται ως πλήρης εμπιστοσύνη στο Θεό. Αυτό το «αν μπορείς» που είπε ο πατέρας του παιδιού στον Κύριο ήταν η αιτία της δαιμονικής ασθένειας, καθώς είναι εμφανής η έλλειψη εμπιστοσύνης στη δύναμη και την ευσπλαχνία του Κυρίου.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ευθύνη των γονέων απέναντι στα παιδιά. Σήμερα τα παιδιά, είπε, έχουν χάσει το χαμόγελό τους, την αγνότητά τους και τη χαρά τους, γιατί το σπίτι δεν είναι λιμάνι αλλά πληγή, σήμερα δεν διδάσκουμε τα παιδιά, αντίθετα με το παράδειγμά μας τα οδηγούμε σε άλλους δρόμους επικίνδυνους για την πνευματική τους ζωή. Η προσευχή και η χάρη του Θεού λείπουν από το σπίτι