Ιερός Ναός του Αγ. Νικολάου στη Νέα Υόρκη

Ιερός Ναός του Αγ. Νικολάου στη Ν. Υόρκη
Ο υπό ανέγερση Ιερός Ναός του Αγ. Νικολάου στη Νέα Υόρκη, που καταστράφηκε την 11/09/2001, έργο του γνωστού ταλαντούχου ισπανού Αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα, που αξίζει τον κόπο να δει κάποιος…
Πρόκειται για το μοναδικό, μη κοσμικό κτίριο στο «Σημείο Μηδέν». Είναι ο Ναός του Αγίου Νικολάου, ο οποίος θα αντικαταστήσει το Ναό που καταστράφηκε την 11η Σεπτεμβρίου, στην περιοχή των Δίδυμων Πύργων. Η κατασκευή του νέου Ναού, ανατέθηκε μετά από κλειστό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό μεταξύ δώδεκα γραφείων, στον Σαντιάγο Καλατράβα.
Το παλιό κτίσμα του Ελληνορθόδοξου Ναού, καταστράφηκε ολοσχερώς με την κατάρρευση του Νότιου Πύργου του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, κατά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Μετά από μακρές διαπραγματεύσεις με τη Λιμενική Αρχή της πολιτείας της Νέας Υόρκης και του New Jersey, η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αμερικής, έλαβε την άδεια να οικοδομήσει το νέο Ναό του Αγίου Νικολάου, στο ανατολικό άκρο του νέου Πάρκου Ελευθερίας, πάνω από το Κέντρο Ασφαλείας Οχημάτων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

«Ο σχεδιασμός του ναού, θα πρέπει να είναι σύμφωνος με τις παραδόσεις και το τελετουργικό της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά ταυτόχρονα να αναγνωρίζει το γεγονός ότι ζούμε στον 21ο αιώνα», είχε δηλώσει ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ. Δημήτριος.

«Ως προς τη θέση του Ναού, σε επίπεδο εννέα περίπου μέτρα πάνω από αυτό του δρόμου, η Εκκλησία θα ορθώνεται λίγο ψηλότερα από το φύλλωμα των βελανιδιών του Μνημείου του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Η περίοπτη αυτή θέση αρμόζει στον ενδεδυμένο με πέτρα ναό, που είναι το μόνο θρησκευτικό κτίσμα στην ανοικοδομημένη περιοχή. Από τη θέση αυτή, θα αποτελεί φανό ελπίδας και πνευματικής αναγέννησης για τους πιστούς, τους κατοίκους της πόλης και τους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες που περνούν από τον αναπλασμένο χώρο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

Πηγή: www.synodoiporia.gr/