Εἶμαι ἀθῶος,(Ὑπόθεση Ντρέϋφους) 1960

Είμαι Αθώος (1960)
Από το θεατρικό έργο του Μανώλη Σκουλούδη “Υπόθεση Ντρέυφους”
Πρωταγωνιστούν: Βούλα Ζουμπουλάκη, Δημήτρης Μυράτ, Αλέκος Αλεξανδράκης, Βύρων Πάλλης, Θόδωρος Έξαρχος, Γιάννης Αργύρης, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Γιώργος Νέζος, Αλίκη Γεωργούλη, Κλεό Σκουλούδη, Σπύρος Καλογήρου, Βάσος Ανδρονίδης, Σάσα Καζέλη, Βασίλης Μαυρομάτης, Νίκος Βανδώρος, Θάνος Γραμμένος, Γιώργος Τζιφός, Κώστας Θέμος, Λάμπρος Κοτσίρης, Νίκος Δενδρινός
Έτος Παραγωγής: 1960

Σκηνοθεσία: Ντίνος Κατσουρίδης
Σενάριο: Ντίνος Κατσουρίδης
Μουσική: Τάσος Μαστοράκης
Διάρκεια: 90 λεπτά

Υπόθεση
Γαλλία, αρχές του αιώνα. Το στρατιωτικό κατεστημένο, για πολιτικούς και μαζί φυλετικούς λόγους, με όργανο έναν φιλοχρήματο και γυναικά κατώτερο αξιωματικό, κατηγορεί για προδοσία τον Λοχαγό Αλφρέδο Ντρέϊφους, οτι δήθεν παρέδιδε μυστικά στους Γερμανούς. Μετά απο μια δίκη, όπου κυριαρχούν η μισαλλοδοξία και η σκοπιμότητα, ο Ντρέϊφους καταδικάζεται και φυλακίζεται. Μονάχα η βαθιά πίστη του Εμίλ Ζολά στην αθωότητα του λοχαγού, και η μαχητικότητα του, θα χαρίσουν στον άδικα καταδικασμένο την ελευθερία του και την αποκατάσταση της τιμής του.
Trivia: Από το θεατρικό έργο του Μανώλη Σκουλούδη “Υπόθεση Ντρέιφους”.Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1960-1961 και έκοψε 22.999 εισιτήρια. Ήρθε στην 22η θέση σε 58 ταινίες.

Μια ανοιχτή επιστολή προς τον Γάλλο Πρόεδρο που έγραψε ο Ζολά και δημοσίευσε σε πρωτοσέλιδο η εφημερίδα L’Aurore. Ήταν γενναία κίνηση (ο Ζολά διώχτηκε δικαστικά γι’ αυτήν), ήταν σημαντικός παράγοντας στην τελική αθώωση του Ντρέυφους.