Στέλιος Πετράκης – Βόρεια Μονοπάτια

Στέλιος Πετράκης – Βόρεια Μονοπάτια
Δεκατρία λεπτά συναισθήματος, ψυχικής ανάτασης, περηφάνειας. Από τα πιο ωραία κομμάτια. Η λύρα του Πετράκη ξεκινά το μαγευτικό ταξίδι της ενώ το τσέλο κρατά νότες με μεγάλες διάρκειες, σαν ισοκρατήματα. Καθώς το βασικό θέμα ακούγεται πιο ανοιχτό, μπαίνει το νταούλι (Κώστας Μερετάκης) και η γκάιντα του Γιώργου Μακρή δίνοντας την κορύφωση της συναισθηματικής φόρτισης. Τρεις κύκλοι, τρεις κορυφώσεις και ένα πανέμορφο κλείσιμο με γκάιντα. Μερικά πράγματα όσο και να γίνει προσπάθεια να περιγραφούν πρέπει να τα δεις ή να τα ακούσεις. Τα «Βόρεια Μονοπάτια» θα μπορούσαν να είναι ένας νέος εθνικός ύμνος.
Θόδωρος Εξηντάρης

Μουσική: Στέλιος Πετράκης
Γιώργος Μακρής : Γκάιντα
Γιώργος Καλούδης : Cello
Bijan Chemirani : Zarb, daff, udu, gatam
Χάρης Λαμπράκης : Νέυ
Efren Lopez : Viellaroue
Κώστας Μερετάκης : Νταούλι
Henri Tournier : Octobass
Στέλιος Πετράκης : Λύρα, λαούτο

Στην Κρήτη, το νησί της σημαντικής και μακρόχρονης μουσικής παράδοσης και των μεγάλων καλλιτεχνών της παραδοσιακής μουσικής, νέοι καλλιτέχνες προσπαθούν να συνδέσουν τη μουσική παράδοση του τόπου τους με άλλες ενδιαφέρουσες μουσικές του κόσμου πάντοτε με σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά ,αλλά προσθέτοντας και τις δικές τους νότες, τη δική τους σύγχρονη οπτική γωνία στις δημιουργίες τους.

Ένας από αυτούς είναι και ο Στέλιος Πετράκης, μαθητής του Ross Daly και συνεργάτης σημαντικών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και μουσικών, ο οποίος με την αθόρυβη αλλά αξιοσημείωτη καλλιτεχνική του δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια επιδιώκει και συμβάλλει στη μουσική συνάντηση της κρητικής μουσικής παράδοσης με άλλες μουσικές παραδόσεις γειτονικών κυρίως χωρών και περιοχών.